söndag 24 oktober 2010

Äppelpaj med choklad

Efterrätten idag, blev en äppelpaj gjord på egna äpplen som jag plockade in förra veckan.
Det finns hur många recept som helst att välja mellan, till en äppelpaj, men den här blev verkligen god, dessutom ganska snabblagad. Definitivt ett recept värt att spara.

ÄPPELPAJ  med choklad

5 - 6 äpplen
1 msk råströsocker
1 tsk kanel

Smuldeg:
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 dl råströsocker
150 g smör
75 g vit choklad

1. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en pajform (jag använde en form som är 27 cm i diameter och det blev bra)
2. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg dem i formen. Blanda socker och kanel och strö över äppelklyftorna.
3. Smuldegen: Blanda mjöl, havregryn och socker. Skär det kalla smöret i små tärningar. Nyp ihop till smulig deg. Hacka chokladen. Blanda chokladen med hälften av smuldegen.
4. Strö chokladsmuldegen över äpplena. Strö resten av smuldegen överst.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Gott att servera vispad grädde  eller vaniljglass till.
Till just den här pajen serverade jag "kesellagrädde", som består av ca 2 dl vispad grädde, i vilket man blandar 1 burk vaniljkesella och lite florsocker efter tycke och smak, vispa snabbt ihop så att "grädden" blir slät. Mycket gott!!

1 kommentar:

  1. Mmmmm....det låter gott.
    Den ska jag provbaka i veckan.
    Tack för en härlig receptblogg.
    Kram Anne-Lie

    SvaraRadera