lördag 23 oktober 2010

Krämig marmorerad Cheesecake

Det här receptet testade jag för nån vecka sedan och det var en riktigt god Cheesecake.
Kan nog tänka mig att baka den fler gånger. Kakan kan med fördel stå över natten i kylen, innan den avnjuts!

MARMORERAD CHEESECAKE

tårtbotten:
25 g smör
3 dl krossade digestivekex
1/4 dl grädde
2 msk socker

fyllning:
100 g mörk choklad, smält
3 msk starkt kaffe
400 g philadelfiaost
1 dl socker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 dl vaniljkesella
1 msk majsena

dekoration:
ca 25 g smält mörk choklad
1 dl vaniljkesella

Sätt ugnen på 150 grader, kläm fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant.
Jag använde en form som var 22 cm i diameter

¤ Smält smöret och krossa kexen
¤ Blanda alla ingredienser till tårtbotten och tryck ut massan i formen, behöver täcka både botten och en bit upp på kanten

Till fyllningen:
¤ Smält chokladen och blanda med kaffet
¤ Blanda ihop de övriga ingredienserna, i en annan bunke, till en slät smet
¤ Häll sedan hälften av smeten i formen
¤ Tillsätt chokladkaffe-blandningen till resten av smeten
¤ Ringla chokladsmeten över den ljusa fyllningen i formen, så att det blir ett virvelmönster
¤ Grädda cheescaken i nedre delen av ugnen ca 1 timme
¤ Låt kakan svalna i ett par timmar, gärna över natten
¤ Täck ytan med 1 dl vaniljkesella
¤ Dekorera slutligen med ca 25 g smält choklad

Cheesecaken blir ganska mäktig, så den räcker till många.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar