tisdag 28 februari 2012

Goda småkakor lchf

I förra veckan bakade jag goda småkakor och grundreceptet
 hittade jag här.  Ett bra recept som man kan variera 
med olika smaksättningar. Lättgjorda och snabba 
och degen blev också lätt att forma till bollar.



SYLTKAKOR   lchf

3 dl mandelmjöl
3 msk kokosmjöl
3 msk sötrix-flor
1 msk vispgrädde
1 msk vatten
1 ägg
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
Hallon

1. Sätt ugnen på 200 grader. 
2. Blanda alla torra ingredienser.
3. Rör ner ägg, vatten och grädde och knåda samman till en deg.
4. Rulla sedan degen till små kakor och platta till lite.
5. Forma ett hål mitt i kakan och lägg ner ett hallon i hålet.
6. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
7. Låt svalna.


tisdag 21 februari 2012

Chokladtårta lchf

Nu har jag hunnit med att testa några olika bakverk
 ur den fina bakboken "Baka med LCHF".
Det är så kul att kunna baka igen och allt jag gjort 
ur boken så här långt är bara så smarrigt och gott!
Härligt att få bjuda på nyttiga bakverk när man får besök
och helt underbart att jag nu kan äta en kakbit utan att få ont i magen.

Nu i helgen när maken fyllde år valde jag en tårta, ur boken,
 som heter "Enkel Moccatårta"
Min tårta kanske mer kan kallas Chokladtårta 
eftersom jag inte hade något snabbkaffepulver hemma, till moccakrämen.
Då tog jag lite hackad mörk choklad istället för att få lite färg på krämen,
och tårtan blev mycket, mycket god i allafall.
Ovanpå tårtan strödde jag flisad mörk choklad.
Tårtan blev otroligt saftig och delikat.



ENKEL MOCCATÅRTA   lchf

10-12 bitar

Tårtbotten
3 ägg
3 msk sötrix-flor och 1/4 krm stevia
100 g osaltat smör
1 dl vispgrädde
1/2 dl kokosnötsmjöl
2 dl malda hasselnötter (eller hasselnötsmjöl)
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver


Moccakräm
3 äggulor
3 msk sötrix-flor och 1/2 krm stevia
1/2 tsk vaniljpulver
3 tsk snabbkaffepulver
1 1/2 dl vispgrädde
225 g mjukt osaltat smör

Garnering
rå choklad eller riven mörk choklad


Tårtbotten
1. Vispa ägg och sötning pösigt
2. Smält smöret tillsammans med grädden
    Häll ner smörgrädden i äggsmeten och vispa.
3. Blanda övriga ingredienser i en skål och häll sedan 
    ner det i smeten
4. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform,
    ca 24 cm i diameter, och smöra kanterna och botten.
5. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i 10 - 15 minuter
6. Låt svalna och dela sedan kakan i två bottnar.
    Går enkelt och smidigt att skära till tårtbottnarna med en sytråd.

Moccakräm
1. Vispa ihop äggulor, sötning, vaniljpulver, snabbkaffepulver och 
    grädde i en kastrull
2. Sjud det hela under ständig omrörning tills krämen tjocknar.
    OBS! Den får inte koka.
3. Ta bort från värmen och låt svalna lite.
4. Rör ner det mjuka smöret lite i taget.
5. Ställ krämen kallt, rör då och då.
    Krämen tjocknar ju kallare den blir

6. Bred 1/3 av krämen mellan bottnarna och resten ovanpå tårtan.
7. Grovriv råchoklad eller flisa mörk choklad och strö över.
    Förvara tårtan kallt.


Eftersom jag inte har skaffat någon Stevia än så lämnade jag helt enkelt bara bort det, både i tårtbottnen och i moccakrämen. Allt blev jättegott ändå:)


måndag 20 februari 2012

Kotletter i supergod sås lchf

Eftersom det är makens födelsedag idag 
fick han önska sig något till middag:)
Fläskkotletter hör till hans favoritmat 
så önskemålet blev en god middag med kotletter!
Jag utgick från ett recept jag hittade här och resultatet blev suveränt gott!!
Såsen är bland det godaste jag ätit när det gäller såser, 
man kunde ätit den med sked:)
Den här maträtten kommer definitivt att återkomma 
som söndagsmiddag många gånger här hos oss.
Nästa gång ska jag testa att byta ut kotletterna mot kycklingfiléer,
borde också bli jättegott.


FLÄSKKOTLETTER I SAMBALSÅS   lchf

ca 1,2 kg fläskkotletter utan ben
salt
svartpeppar
smör till stekning

SÅS:
4 dl vispgrädde
4 dl creme fraiche
3 tsk sambal oelek
3 msk japansk soja
1 msk oxfond
salt, svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Salta och peppra kotletterna och bryn dem på båda sidorna i stekpanna.
3. Lägg kotletterna i en stor ugnsform.
4. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka upp.
    Smaka av med salt och peppar.
5. Häll såsen över kotletterna och ställ in i ugnen i ca 40 minuter.

Ät och njut!

Gott med kokt brysselkål, en god grönsallad 
och potatis för den som vill.




lördag 18 februari 2012

Och vinnaren är........

Nu har det blivit dags att meddela vem som blev vinnare
 i min lilla utlottning:)
Kul att så pass många ville vara med och tävla om 
grillboken och kryddorna!


Jag har en liten guldask där jag lagt ner lotterna vartefter de kommit in
 och maken fick agera lottdragare innan han åkte till jobbet
 nu på tidiga förmiddagen.

Lotten som blev dragen tillhör bittan!
Stort grattis till dig!
Meddela mig din adress så snabbt som möjligt,
så kommer det snart ett paket till dig:)
Min mejladress hittar du i vänstra sidomenyn!

Tack till alla er andra som var med i utlottningen,
önskar jag kunde ge en vinst till alla, men det är lite svårt:))

Ha en trevlig helg!



söndag 12 februari 2012

Baconlindade fyllda köttfärsbiffar lchf

Idag blev det en god middag baserad på köttfärs.
Tänk så mycket gott man kan göra med köttfärs
 och det går att variera nästan i det oändliga!
Fyllningen i de här biffarna kan man variera efter tycke och smak.


BACONLINDAD FYLLD KÖTTFÄRSBIFF  lchf

(Räcker till 4 portioner + 1 matlåda)

600 g blandfärs
1/2 dl vispgrädde
1 msk pofiber
1 ägg
1 msk dijonsenap
knappt 1 tsk salt
svartpeppar

Fyllning:
1 hackad gul lök, brynt
Cantadou-ost, 4-peppar eller valfri smak

10 skivor bacon
smör till stekning


1. Blanda ihop ingredienserna till biffarna.
2. Gör 10 platta biffar av smeten.
3. Lägg den brynta löken och en klick Cantadou i mitten på biffarna
     och vik sedan ihop så att fyllningen döljs och platta till lite.
4. Linda en baconskiva runt varje färsbiff.
5. Stek färsbiffarna i stekpanna med smör, tills de är genomstekta.


BRUNSÅS

5 dl vispgrädde 
soja 
oxfond
svartpeppar

Låt såsen småkoka tills den tjocknar lite.
Servera till biffarna.

Servera med sallad och kanske broccoli eller brysselkål.

Mycket gott!



lördag 11 februari 2012

Festlig och god köttfärspaj lchf

Den här goda köttfärspajen bjöd jag min blivande man på, 
för ca 18 år sedan, när han hälsade på hos mig första gången!
Pajen blev en succé och han är fortfarande kvar:))
Nu kanske det inte berodde enbart på pajen, 
men faktum är att den är mycket god!
Idag bjöd jag återigen på den smarriga pajen,
 med en liten förändring!
Den har fått ett nytt pajskal, helt lchf-anpassat!


FESTLIG KÖTTFÄRSPAJ  lchf

Pajdeg:
1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1/2 dl skalade sesamfrön
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
75 g smör
1 ägg
2 msk kallt vatten

1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Skär smöret i små tärningar och blanda ner
    tillsammans med kallt vatten och ägget.
3. Arbeta ihop till en smidig deg.
4. Smörj en springform med löstagbar kant
    och tryck ut degen i formen.
5. Stick hål i bottnen med en gaffel på några ställen.
6. Ställ in i kylen i minst 1/2 timme (då håller skalet formen bättre)
7. Förgrädda pajskalet i 200 grader ca 5-7 min.
    Låt svalna lite innan fyllningen läggs på.

Fyllning:
500 g blandfärs
1 paket bacon 
250 g små champinjoner
10 cm purjolök
2 st banan-schlottenlökar
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 1/2 msk soja
3 msk tomatpuré
2 dl hett vatten
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost

1. Fräs köttfärsen i en stekpanna tillsammans med strimlad purjo,
    finskuren scalottenlök och baconet skuret i små bitar.
2. Fräs de skivade champinjonerna i en annan stekpanna 
    så de får en fin färg. Häll sedan i dem i köttfärsröran.
3. Tillsätt kryddorna, tomatpurén och sojan.
    Pressa i vitlöksklyftorna och häll i vattnet.
4. Låt småkoka några minuter och tillsätt sedan creme fraiche
     och smaka av.
5. Häll färsröran i det förgräddade pajskalet och strö över den rivna osten.
6. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg.

Servera med en god sallad!

Ät och njut!!




måndag 6 februari 2012

Choklad och Hallonkaka lchf och ny Bakbok

Idag kunde jag äntligen hämta ut bakboken 
som jag väntat på i flera veckor!
Dottern och jag har suttit och njutit av alla vackra bilder
 på smarriga bakverk i boken. 
Ska bli så kul att börja testa de fina recepten!

Mariann som skrivit bakboken och själv testat fram alla recepten 
har en jättefin blogg där man hittar massor med godsaker!
Klicka HÄR och besök hennes fina blogg!
Hos henne har jag hittat receptet på den goda kakan 
som jag bakade i lördags,
 en "Choklad och hallonkaka" som blev superfin i konsistensen.
Både maken och sonen, som fortfarande vill ha både
 socker och kolhydrater,
 tyckte att kakan var jättegod och det är ett mycket bra betyg:)
Nu ser jag med spänning fram emot att 
baka fler av Marianns goda kakor och bullar!
Jag lägger naturligtvis ut bakverken här på bloggen 
vartefter jag bakat dem:)


CHOKLAD - och HALLONKAKA   lchf

150 g smält osaltat smör
5 ägg
3 msk sötrix flor och 1/2 krm stevia
2 dl creme fraiche el. smetana
1 msk kardemumma
1/4 tsk vaniljpulver
1 dl kokosnötmjöl
1 dl hasselnötmjöl (kan bytas ut mot 0,5 dl kokosnötmjöl)
2 tsk bakpulver

Topping:
100 g hallon
50 g grovt hackad 70 % mörk choklad
lite flagad mandel eller hackade hasselnötter

1.  Vispa ägg och sötning fluffigt och vispa sedan ner creme fraiche 
      eller smetana och vanilj och kardemumma. 
      Häll i det smälta smöret och vispa.
2.  Blanda de övriga torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.
3.  Smöra och pofiberbröa en rund 22 cm diameter springform,
      (med bakpapper fastspänt i botten) och häll i smeten och bre ut den.
      Strö hallon och choklad över och strössla till sist med flagad mandel
      eller hackade hasselnötter.
4.  Grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Låt svalna.
      Pudra ev. över lite sötrix-flor vid serveringen.
      Mycket gott att servera vispad grädde till om man önskar.


Eftersom jag inte köpt något Steviapulver än så ökade jag istället 
på sötrix-flor till 4 msk.
Hasselnötmjöl hade jag inte utan tog istället samma mängd 
mandelmjöloch resultatet blev jättebra! 
Naturligtvis kan man byta ut hallon till andra bär om man vill!
Det blev verkligen en fin kaka!!


fredag 3 februari 2012

Mera gott bröd lchf

Har precis bakat ännu ett gott lchf-bröd, snabbakat var det dessutom.
Borde passa med många olika pålägg.


KESOBRÖD lchf

1 dl skalat sesamfrö
1/2 dl krossat linfrö
1/2 dl solrosfrö
1 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 burk (250 g) keso
3 ägg


1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
3. Blanda i ägg och keso.
4. Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt.
    Nästan hela plåten ska täckas så bred ut ganska tunt.
5. Grädda i 225 grader i 15 minuter.
6. Låt svalna och skär i rutor.