lördag 11 februari 2012

Festlig och god köttfärspaj lchf

Den här goda köttfärspajen bjöd jag min blivande man på, 
för ca 18 år sedan, när han hälsade på hos mig första gången!
Pajen blev en succé och han är fortfarande kvar:))
Nu kanske det inte berodde enbart på pajen, 
men faktum är att den är mycket god!
Idag bjöd jag återigen på den smarriga pajen,
 med en liten förändring!
Den har fått ett nytt pajskal, helt lchf-anpassat!


FESTLIG KÖTTFÄRSPAJ  lchf

Pajdeg:
1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1/2 dl skalade sesamfrön
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
75 g smör
1 ägg
2 msk kallt vatten

1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Skär smöret i små tärningar och blanda ner
    tillsammans med kallt vatten och ägget.
3. Arbeta ihop till en smidig deg.
4. Smörj en springform med löstagbar kant
    och tryck ut degen i formen.
5. Stick hål i bottnen med en gaffel på några ställen.
6. Ställ in i kylen i minst 1/2 timme (då håller skalet formen bättre)
7. Förgrädda pajskalet i 200 grader ca 5-7 min.
    Låt svalna lite innan fyllningen läggs på.

Fyllning:
500 g blandfärs
1 paket bacon 
250 g små champinjoner
10 cm purjolök
2 st banan-schlottenlökar
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 1/2 msk soja
3 msk tomatpuré
2 dl hett vatten
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost

1. Fräs köttfärsen i en stekpanna tillsammans med strimlad purjo,
    finskuren scalottenlök och baconet skuret i små bitar.
2. Fräs de skivade champinjonerna i en annan stekpanna 
    så de får en fin färg. Häll sedan i dem i köttfärsröran.
3. Tillsätt kryddorna, tomatpurén och sojan.
    Pressa i vitlöksklyftorna och häll i vattnet.
4. Låt småkoka några minuter och tillsätt sedan creme fraiche
     och smaka av.
5. Häll färsröran i det förgräddade pajskalet och strö över den rivna osten.
6. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg.

Servera med en god sallad!

Ät och njut!!




1 kommentar: