söndag 31 mars 2013

Kycklinggratäng med vitlök (lchf)

Ännu en god gratäng! Lätt och smidigt med mat
som blir klar i ugnen och den här gratängen blev 
supersmarrig helt enkelt! Den kommer jag att servera
många gånger hemma hos oss!




KYCKLINGGRATÄNG MED VITLÖK      lchf

4 portioner

400 g kycklingfilé
1 paket bacon
smör till stekning
1 dl cremé fraiche
200 g cremé cheese, vitlök & örter
2 dl grädde
2 msk sweet chilisås (tropical mango & ananas)
2 msk kycklingfond
salt, svartpeppar
Roasted Garlic & Pepper (Santa Maria)
ca 1 dl riven ost


1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär filéerna i rätt små bitar
3. Skär baconet i bitar
4. Stek upp köttet, salta och peppra
5. Lägg köttet i en smord ugnsfast form
6. Blanda i en kastrull creme fraiche, creme cheese och grädde.
     Värm upp och smaksätt med sweet chilisås, kycklingfond 
     och kryddor.
7. Häll såsen över kycklingen i formen och strö riven ost över.
8. Gratinera i 200 grader ca 25 - 30 minuter.

Gott tillsammans med sallad, blomkålsris eller ugnsstekta grönsaker.





lördag 23 mars 2013

Zucchinisoppa (lchf)

På senare tid har jag ofta serverat soppa här hemma
och det har blivit mycket uppskattat.
Den här goda soppan har jag gjort en gång tidigare
och tänker också bjuda på den till middagen idag.
Receptet har jag hittat i någon av mina otaliga 
mattidningar.



ZUCCHINISOPPA       lchf

ca 4 - 5 portioner

2 mindre zucchini,  ca 500 - 600 g
1 purjolök
1 liten solovitlök
1 dl grovhackad persilja
2 msk olivolja
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2,5 dl grädde
2 msk kalvfond
1 tsk salt
svartpeppar
1 paket bacon

1. Skär zucchini, purjolök och vitlök i mindre bitar.
     Fräs dem tillsammans med persilja i olja i en stor gryta, ca 5 minuter.
2. Tillsätt vatten och buljongtärning. Låt koka ca 10 minuter
     under lock.
3. Mixa soppan och tillsätt grädden, smaka av med salt och peppar.
4. Skär bacon i små bitar och fräs i stekpanna. Häll ner i soppan.






torsdag 21 mars 2013

Kyckling med vitlökssås (lchf)

Igår blev det en god kycklinggryta till middag,
snabbt, lätt och gott.
När man kommer hem från jobbet och är trött
efter en intensiv dag orkar man inte med några
avancerade maträtter:))




KYCKLING MED VITLÖKSSÅS         lchf

4 portioner + 2 matlådor

ca 600 g kycklingfilé
3 schalottenlökar
1 liten solovitlök
1/2 paprika
smör att steka i
1 ask Cantadou, vitlök och örter
3,5 dl grädde
2 msk kycklingfond
vitlökspeppar
Roasted Garlic & Pepper (santa maria)
salt, svartpeppar

1. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar.
2. Stek snabbt på hög värme i smör
3. Hacka löken och skär paprikan i mindre bitar
4. Fräs grönsakerna i smör några minuter och ha i hackad 
     solovitlök mot slutet. Blanda ner kycklingbitarna.
5. Tillsätt cantadou-ost, grädde och kycklingfond.
6. Smaksätt med kryddorna och låt småputtra ca 10 minuter.
7. Servera med sallad och valfritt tillbehör.




söndag 17 mars 2013

Mjuk blåbärskaka (lchf)

Förra veckan bakade jag en riktigt god kaka.
Jag använde blåbär i kakan men det går att byta ut till 
hallon eller kanske andra bär.
Receptet hittade jag på den här bloggen.




MJUK BLÅBÄRSKAKA        lchf

6 ägg
3 msk Stevia Strö (eller honung eller kokossocker)
1 1/4 dl kokosnötsmjöl
1 1/4 dl smält kokosolja
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
225 g frysta blåbär

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda alla ingredienser utom bären i en stor bunke.
3. Vispa med elvisp till en slät smet.
4. Rör ner de frysta bären.
5. Spänn bakpapper i botten på en springform, 24 cm.
6. Smörj formen och bröa kanterna med pofiber.
7. Bre ut smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 - 35 minuter
8. Ta ut kakan och låt den svalna.

Servera med glass eller vispad grädde.



onsdag 13 mars 2013

Currykycklinggryta (lchf)

Den här goda grytan har jag gjort några gånger nu
och hela familjen gillar den, så därför får receptet
åka in här på bloggen.
Receptet finns i Anna Hallén´s  bok "LCHF-husmanskost".
Blomkålsris är gott att servera till.



CURRYKYCKLINGGRYTA    lchf

4 portioner + 2 matlådor


600 g kycklingfilé
2 paprikor
2 gula lökar
5 msk smör att steka i
3 msk curry
1 msk paprikapulver
5 dl vispgrädde
2 msk creme fraiche
2 msk koncentrerad apelsinjuice
2 msk kinesisk soja
2 krm svartpeppar


1. Skär kycklingfiléerna i bitar.
2. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar.
     Skala och skär löken i klyftor.
3. Bryn kycklingen i smör i en stor gryta. 
     Tillsätt paprika, lök, curry och paprikapulver och låt fräsa
     med några minuter.
4. Tillsätt vispgrädde, creme fraiche, apelsinjuice, soja och peppar.
5. Låt småputtra ca 10 minuter.

Det går bra att välja bort apelsinjuicen om man inte vill ha den 
söta smaken, grytan är god även utan.




söndag 10 mars 2013

Mjuk Nötkaka (lchf)

För några dagar sedan bakade jag en riktigt saftig och god kaka.
Receptet har jag hittat på Marianns blogg.
Hon har många fina recept :)
Jag hade inte osaltat smör hemma så jag använde 
vanligt smör och det blev bra resultat ändå.



MJUK NÖTKAKA       lchf

3 ägg
2 msk sötning (valfritt)
100 g smält (osaltat) smör
1 dl grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl (Aman Prana)
2,5 dl hasselnötsmjöl
2 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och sötning fluffigt. (jag använde 1 msk Stevia Strö
     och 1 msk Kokossocker)
3. Smält smöret på svag värme och ha i grädden. Häll ner
     blandningen i äggvispet och fortsätt vispa lite till.
4. Blanda de torra ingredienserna och häll ner i ägg/smör-vispet.
     Blanda väl.
5. Bre ut smeten i en smord, pofiberbröad avlång form, 1,5 liter
6. Grädda i 175 grader i ca 30 - 40 minuter. Känn med sticka.




måndag 4 mars 2013

Italienska biffar i örtkryddad sås (lchf)

Jag har sagt det förr och jag säger det igen.....
tänk så mycket gott man kan göra med köttfärs!
De här goda biffarna har jag hunnit bjuda på vid två
tillfällen, lika uppskattat båda gångerna, så enkelt och gott!




ITALIENSKA BIFFAR i ÖRTKRYDDAD SÅS     lchf

4 portioner + 2 matlådor

1 gul lök
0,5 dl grädde
1 msk kalvfond
1,5 tsk oregano
1,5 tsk basilika
0,5 tsk timjan
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
vitlökspeppar
Roasted Garlic & Pepper (santa maria)
700 g fläskfärs

1. Finhacka löken och blanda ihop alla ingredienser och ha
     i fläskfärsen sist. Blanda väl.
2. Forma 12 biffar och stek dem i smör.


ÖRTKRYDDAD SÅS

1 ask Cantadou, vitlök och örter
3,5 dl grädde
1 msk kalvfond
1 msk soja
Roasted Garlic & Pepper
svartpeppar
oregano
basilika

1. Blanda Cantadou-ost och grädde i en gryta, koka upp.
2. Ha i kalvfond och soja och krydda sedan till önskad smak.
3. Lägg ner biffarna i såsen och låt småputtra på svag värme
     några minuter.
4. Servera med valfria tillbehör.




söndag 3 mars 2013

Kyckling i sambalsås (lchf)

Middagen idag blev en riktigt smarrig och god kycklinggryta.
Snabb, enkel och god.....kan inte bli så mycket bättre.
Inspiration till grytan hittade jag här.
Serverade grytan tillsammans med en fräsch sallad
och potatis för de som ville ha det.



KYCKLING I SAMBALSÅS      lchf

4 portioner + 1 matlåda

6 kycklingfileér
1 gul lök
1 paprika
1 liten solovitlök
1 ask Philadelfia sweet chili
2 dl creme fraiche
2,5 dl grädde
1 msk soja
salt, peppar
Roasted garlic & pepper (santa maria)
2 tsk - 2 msk Sambal Oelek

1. Skär kycklingen i mindre bitar och bryn i smör några minuter för fin yta.
2. Skär paprika och lök grovt, fräs grönsakerna i smör i en gryta.
     Finhacka vitlöken och tillsätt mot slutet.
3. Tillsätt kycklingbitarna och de övriga ingredienserna till såsen.
     Smaksätt med sambal oelek till önskad hetta.
4. Smaka av med kryddorna och låt småputtra under lock ca 10 minuter.