söndag 20 februari 2011

Schwarzwaldtårta


Idag fyllde käre maken år och eftersom hans favorittårta är
 Schwarzwaldtårta  så gjorde jag en sådan till honom.
Enligt receptet ska den räcka till 10 - 12 personer,
 men när vi fyra hade mumsat färdigt på tårtan återstod bara en liten bit:))
Den lilla biten kommer att försvinna innan dagen är slut:)
Beräknar man kostnaden så är det absolut värt att göra tårtan själv, dessutom är den lättgjord och mycket god.



SCHWARZWALDTÅRTA

Bottnar:
3 dl (200g) hasselnötkärnor
3 dl florsocker
4 äggvitor

Fyllning:
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
125 g mörk choklad

1. Börja med bottnarna: Sätt ugnen på 175 grader. 
     Rita 3 cirklar, ca 20 cm i diameter, på bakplåtspapper.
     Smöra cirklarna lätt.
2. Mal nötterna i mandelkvarn. Blanda dem med florsockret.
    Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner nötblandningen
    i äggvispet. Bred ut smeten jämt i de ritade cirklarna.
3. Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 10 minuter,
    eller tills de känns torra och är genomgräddade.
    Låt dem kallna innan de lossas från pappret.

4. Gör garneringen: Smält chokladen och bred ut den på
    bakplåtspapper. Låt den svalna, men skär i rutor innan den stelnar helt.
    Låt chokladen stelna helt innan bitarna försiktigt bryts isär.

5. Gör fyllningen: Vispa grädden med vaniljsockret till fast skum.
    Lägg samman bottnarna med lite av grädden emellan.
6. Spritsa resten av grädden dekorativt på tårtan.
    Garnera med chokladbitarna
    Förvara tårtan svalt tills den ska serveras.

   Bottnarna mjuknar om tårtan läggs ihop för tidigt.
   Beräkna  2 - 3 timmar före servering som lämplig hopläggningstid.
   Sikta ev. lite kakao över grädden innan du dekorerar med chokladen.


Glöm inte att delta i utlottningen av den Digitala Stektermometern:))

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar