onsdag 16 februari 2011

Finsk Äppelpirog


Det här är ett gammalt recept som hängt med sedan mitten av 70-talet då jag gick min utbildning på Högvalla Husmodersseminarium i Finland. Nu och då plockar jag fram receptet och kakan är mycket uppskattad här i huset. Lite annorlunda och inte så söt, men mycket god!
Igår bakade jag den och halva kakan gick åt direkt och det är ett mycket bra betyg hos oss:)


FINSK ÄPPELPIROG

Ugn: 175 grader i ca 45 minuter

Vispa 150 g smör och 1 1/4 dl socker vitt och pösigt.
Lägg i 1 ägg och fortsätt vispa en stund.
Blanda ihop 1 1/2 dl grahamsmjöl,
 1 1/2 dl vetemjöl och 1/2 tsk bakpulver
 och rör ner detta i smeten.
 Spänn ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 24 cm)
och bred ut smeten i formen så det blir smet upp till halva kanten.

Skala 3 äpplen,  skär i klyftor och lägg skivorna över bottnen i formen.

Rör ihop en glasyr av 3 dl gräddfil eller kesella, 1 ägg,
1/2 dl socker och 1 tsk vaniljsocker.
Bred ut den över äpplena i formen.

Grädda kakan i 175 grader, på nedersta falsen i 45 minuter.

Låt kakan svalna innan du flyttar över den på ett fat.

Ät och njut.......mmmm...mums!!

Nu ska jag ta mig en liten smakbit:))))



5 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag gjorde kålpudding förra veckan med ditt LCHF-recept. Blev jättegott, hela familjen gillade det.
    Tack för alla härliga recept du lägger ut här och dina fina bilder till.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag älskar att baka, men äter själv enligt LCHF. Så vad gör man då...
    Alla på jobbet tyckte att den var jättegod!

    SvaraRadera
  3. Finsk Äppelpirog:

    Hej o bara tänkte säga att det är INTE en "Finsk Äppelpirog", utan den härstammar från Ryssland, då med kanel-äppel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kärt barn har många namn:))

      Radera
  4. Samma recept fick jag av några finska arbetskamrater i slutet av 70-talet, men då bredde vi ut smeten i en liten långpanna, och pudrade kanel och lite socker över äpplena. Kan också med fördel göras med ex lingon :)

    SvaraRadera