Den här smaskiga tårtan bjöd jag på som midsommartårta.
Mycket, mycket god.
Receptet har jag hittat i en tidning.
Sockerkaksbotten bytte jag ut mot en skiva av min
goda nötkaka. Delade nötkakan i tre bottnar och frös ner
två av bottnarna till kommande behov.
Tårtan är inte LCHF eftersom den innehåller vit choklad
men för övrigt tillsatte jag inget vanligt socker.
Tårtan blev en succé, innan midsommaraftonen var slut,
så var också tårtan slut :))
Moussetårtan gjorde jag några dagar innan midsommar och
frös ner tårtan. På midsommarafton tog jag fram den ur frysen
och den fick stå ca 2 timmar i rumstemperatur. Sedan fick den lite
jordgubbar och citronmeliss som garnering varpå den ställdes in i
kylen innan serveringen. Den var perfekt tinad vid serveringen.
VITCHOKLAD- och JORDGUBBSMOUSSETÅRTA
8 - 10 bitar
1 skiva färdigköpt sockerkaksbotten
Vitchokladmousse
150 g vit choklad
1/2 msk smör
2 äggulor
2,5 dl vispgrädde
Jordgubbsmousse
300 g frysta tinade jordgubbar
4 gelantinblad
3/4 dl vatten
1 dl strösocker (eller 1/2 dl Stevia Strö)
2,5 dl vispgrädde
Garnering
färska jordgubbar, citronmeliss
1. Använd en springform, 24 cm i diameter.
Skär tårtbottnen 1/2 cm mindre än formen
(moussen ska rinna ner runt om)
Spänn bakpapper i botten på formen och lägg
tårtbottnen i formen. Klipp remsor av bakplåtspapper och lägg runt
kanterna på formen så riskerar man inte att moussen fastnar i formen.
2.Vitchokladmousse: Smält den vita chokladen, bruten i mindre bitar,
och smöret i kastrull på mycket svag värme så att chokladen
smälter men inte blir varm.
Ta kastrullen från värmen och rör ner en äggula i taget.
3. Vispa grädden. Blanda ner ca 1 msk vispad grädde i chokladsmeten.
Rör sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden.
4. Häll chokladmoussen över tårtbottnen i formen. Bred ut moussen och
se till att den rinner ner runt bottnen.
Ställ in formen i frysen ca 30 - 60 minuter så att moussen stelnar.
5. Jordgubbsmousse: Mixa jordgubbarna till puré.
Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter.
Koka upp vatten och sötning, dra av från värmen och låt svalna lite.
Ta upp och krama ur gelantinbladen. Smält dem i sockervattnet.
Blanda ner lite jordgubbspuré i gelantinblandningen och blanda sedan
ner allt i jordgubbspurén.
6. Vispa grädden och blanda ner jordgubbspurén i grädden med luftiga
tag med en slickepott.
7. Häll jordgubbsmoussen över den vita chokladmoussen i formen.
Bred ut moussen, täck över med folie och frys tårtan i minst 4 timmar.
Låt tårtan stå i rumstemperatur i ca 30 minuter före servering.
Garnera med färska bär och citronmeliss.
Njut av en mycket läcker moussetårta.
Gör man tårtan i förväg så den står längre i frysen bör den tas fram
någon timme innan servering för att hinna tina.
1. Använd en springform, 24 cm i diameter.
Skär tårtbottnen 1/2 cm mindre än formen
(moussen ska rinna ner runt om)
Spänn bakpapper i botten på formen och lägg
tårtbottnen i formen. Klipp remsor av bakplåtspapper och lägg runt
kanterna på formen så riskerar man inte att moussen fastnar i formen.
2.Vitchokladmousse: Smält den vita chokladen, bruten i mindre bitar,
och smöret i kastrull på mycket svag värme så att chokladen
smälter men inte blir varm.
Ta kastrullen från värmen och rör ner en äggula i taget.
3. Vispa grädden. Blanda ner ca 1 msk vispad grädde i chokladsmeten.
Rör sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden.
4. Häll chokladmoussen över tårtbottnen i formen. Bred ut moussen och
se till att den rinner ner runt bottnen.
Ställ in formen i frysen ca 30 - 60 minuter så att moussen stelnar.
5. Jordgubbsmousse: Mixa jordgubbarna till puré.
Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter.
Koka upp vatten och sötning, dra av från värmen och låt svalna lite.
Ta upp och krama ur gelantinbladen. Smält dem i sockervattnet.
Blanda ner lite jordgubbspuré i gelantinblandningen och blanda sedan
ner allt i jordgubbspurén.
6. Vispa grädden och blanda ner jordgubbspurén i grädden med luftiga
tag med en slickepott.
7. Häll jordgubbsmoussen över den vita chokladmoussen i formen.
Bred ut moussen, täck över med folie och frys tårtan i minst 4 timmar.
Låt tårtan stå i rumstemperatur i ca 30 minuter före servering.
Garnera med färska bär och citronmeliss.
Njut av en mycket läcker moussetårta.
Gör man tårtan i förväg så den står längre i frysen bör den tas fram
någon timme innan servering för att hinna tina.
Mmm...smaskens! Vad du frestas! ;)
SvaraRaderaHa en fin midsommardag!
Kramar!
//Lana