På årets julbord kommer det att finnas en helt vanlig
Finsk Kålrotslåda, vid sidan av lchf-varianten.
Mitt julbord består av det bästa från både det finska
och svenska julbordet och kålrotslådan har sin givna plats.
Enkelt att tillreda på förhand och sedan bara värma upp.
Här kommer ett gammalt, bra recept på kålrotslåda.
FINSK KÅLROTSLÅDA
1 - 2 kålrötter (drygt 1 kg)
1/2 lit vatten
1 msk salt
1 dl skorpmjöl
2 dl gräddmjölk
1 ägg
2 msk mörk sirap
1/2 tsk ingefära
1/4 tsk muskot
1/2 tsk vitpeppar
ovanpå: skorpmjöl, smör
1. Skala kålrötterna och skär dem i bitar, som kokas mjuka i saltat vatten.
Ta vara på kokvattnet.
2. Mosa kålrötterna med elvisp eller mixer.
3. Låt skorpmjölet svälla i gräddmjölken.
4. Blanda kålrotsmoset med skorpmjölet, ägget och kryddorna.
5. Tillsätt ev, lite av kålrotsbuljongen så att moset blir mjukt och jämt.
6. Häll blandningen i en smord form.
7. Tryck mönster i ytan med en sked, strö skorpmjöl över lådan och
toppa det hela med några klickar smör.
8. Grädda lådan i mitten av ugnen, 1 - 1 1/2 timme i 175 grader.
En färdiglagad låda värms i 175 grader ugnsvärme,
täckt med folie så att den inte blir torr.
Lådan blir saftigare om du före uppvärmningen
sticker i den med en gaffel ända ner till botten och
tillsätter ett par matskedar grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar