måndag 23 december 2013

Finska Jultårtor

De goda Jultårtorna är ett måste bland julens bakverk.
Visst är det enklast att göra dem av färdig smördeg,
men så mycket roligare (och godare) att göra dem från grunden.
Slutresultatet blir kanske inte de estetiskt vackraste
kakorna men ack så goda, och det är det viktigaste:)
Plommonmoset till fyllningen gör man lätt själv.


PLOMMONMOS

1 påse (250 g) kärnfria plommon
ca 1,5 dl vatten
1 - 2 msk socker

1. Lägg plommonen, socker och vatten i en kastrull.
2. Koka på svag värme tills plommonen är mjuka.
3. Mixa till ett slätt mos.
4. Kyl och använd som fyllning till jultårtorna
     (Räcker till 2 satser jultårtor)


FINSKA JULTÅRTOR

250 g smör
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
250 g kvarg eller smetana

till fyllning:
plommonmos

till pensling:
1 ägg

till servering:
florsocker

1. Nyp samman fettet med mjölet, som blandats med bakpulvret.
2. Tillsätt kvargen och rör degen smidig.
3. Låt den stå kallt en halvtimme och kavla ut den till en platta, 
     ca 1/2 cm tjock
4. Vik plattan i tre delar och kavla på nytt.
     Vik och kavla på samma sätt ett par tre gånger och låt degen
     stå svalt mellan varven.


5. Kavla ut degen till en 1/2 cm tjock platta, ca 28 x 42 cm.
6. Skär sedan degen i fyrkanter (7 x 7 cm)
7. Gör ett snitt från varje hörn mot mitten.


8. Klicka ca 1 msk plommonmos i mitten.


9. Vik in varannan hörnspets mot mitten och tryck ihop dem.


10. Flytta över tårtorna på två plåtar och pensla tårtorna med uppvispat ägg.


11. Grädda tårtorna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 - 15 minuter,
       tills tårtorna fått en fin färg.
12. Låt tårtorna svalna på galler.


13. Vid serveringen siktas florsocker ovanpå tårtorna
        och därefter kan man njuta av goda julbakelser.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar