lördag 21 december 2013

Gammeldags Pepparkaka

Det här gamla receptet på mjuk pepparkaka är 
definitivt en stor favorit bland alla recept jag testat
när det gäller mjuk pepparkaka.
Ett recept jag återvänder till, gång på gång.
I år får den mjuka och saftiga kakan pryda sin plats på 
julens kaffebord. 
Kakan har en mycket god smak av julens kryddor.



GAMMELDAGS PEPPARKAKA

ugn 175 grader

100 g smör
2,5 dl brun farin
2 ägg
1,5 dl gräddfil
1 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
1,5 tsk kanel
1 tsk kryddnejlika
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat

1. Rör smör och farinsocker poröst.
2. Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt mellan varje ägg.
3. Rör ner gräddfil och lingonsylt.
4. Blanda mjölet med kryddor och bikarbonat.
5. Sikta ner mjöl/kryddblandningen i smeten och blanda väl.
6. Häll smeten i en smord och bröad, avlång bakform, (1 1/2 liter)
7. Grädda på nedersta falsen i 175 grader i 60 minuter.
8. Låt kakan stå några minuter i formen och själp sedan upp den
     på galler och låt den svalna övertäckt.


Gott att servera kakan med vispad grädde och lingonsylt.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar