söndag 23 juni 2013

Rabarberkaka med kolaglasyr

Familjen ville ha en rabarberkaka i midsommarhelgen
och eftersom jag alltid vill testa nya recept så letade jag
på nätet efter något som såg ut att vara smarrigt.
Det här receptet hittade jag på matklubben.se och
utan att överdriva så var det den absolut godaste
rabarberkaka jag någonsin smakat.
Alldeles underbart god!
Behövs inte ens glass, vaniljsås eller vispad grädde till.
Det ska inte vara något bakpulver i kakan.




RABARBERKAKA med KOLAGLASYR

ugn: 175 grader

3 ägg
3 dl socker
150 g smör, smält
3 dl vetemjöl
rabarberbitar, ca 3 -4 stjälkar

Kolaglasyr
2 dl grädde
1 dl socker
1 msk smör

1. Vispa ägg och socker i 5 minuter, riktigt vitt och pösigt.
2. Blanda ner det smälta, avsvalnade smöret och vispa lite till.
3. Sikta ner mjölet i smeten och blanda väl.
4. Spänn bakpapper i botten på en springform, 24 cm i diameter.
5.  Smörj bakpappret och kanterna på formen och häll i smeten.
6.  Strö över rabarbern, skalad och skuren i små bitar, och tryck 
      ner bitarna lite i smeten.
7.  Grädda kakan i 30 minuter i 175 grader
     (den ska då vara lite mer än halvklar)
8.  OBS! Medan kakan är i ugnen kokas kolaglasyren.
9.  Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och
      koka ca 20 - 25 minuter under försiktig omrörning.
10. När kakan gräddats i 30 minuter, ta ut den ur ugnen och bred ut 
       kolaglasyren över kakan.
11. Sätt genast in kakan i ugnen igen i ca 10 - 12 minuter tills kakan är
       helt klar och har fin färg.
12. Låt svalna och njut av en fantastiskt god kaka.




2 kommentarer:

  1. Mums, så gott med rabarber! Idag blir det också en kaka med rabarber och jordgubbar här hemma! :)
    Ha en fortsatt fin söndag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera