måndag 31 januari 2011

Chokladkaka med valnötter lchf


Jag var ju bara tvungen att få baka en kaka och testa att använda Sukrin, som jag fick hem i helgen. Eftersom jag ville prova ett nytt recept så tog jag ett chokladkakerecept ur en Ica-tidning och gjorde om det till LCHF. Bytte helt enkelt ut sockret mot Sukrin och mjölet mot mandel och valnötter och ökade lite ingredienser här och där :-)
Resultatet blev över förväntan, mycket gott tillsammans med lite vispad grädde!



CHOKLADKAKA  med valnötter  lchf

150 g smör
100 g mörk choklad (Marabou Premium 86 %)
3 ägg
1 dl sukrin
1 krm salt
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl valnöt-mjöl (mal valnötter i mandelkvarn)
1/2 dl valnötsbitar

1. Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform,
ca 24 cm i diameter.
2. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Ta den från värmen och blanda ner chokladen i bitar och rör tills den smält.
3. Blanda i sukrin och salt och vispa tills sukrinet smält.
4. Ha i ett ägg i taget och vispa kraftigt mellan varje ägg.
5. Rör försiktigt ner mandel - och valnöts mjölet, och även valnötsbitarna (valnötter brutna i mindre bitar)
6. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 25 - 30 minuter.
7. Låt kakan svalna och ställ in den i kylen några timmar,  helst över natten.

Avnjuts tillsammans med vispad grädde och kanske lite bär!


söndag 30 januari 2011

LCHF - Pizza


Gissa om jag njöt igår kväll.......jag åt en supergod pizza, utan en massa kolhydrater!!!!!!
Den var så god att jag höll på att glömma ta bild på den! Kom ihåg det i sista minuten och hann få en bild på sonens pizzabit:-)

Så glad att jag hittade den här härliga bloggen där det finns massor av jättebra recept och tips, bl.a pizzareceptet hittade jag där, titta gärna in där och få inspiration!!

Det var så kul att få testa att baka med BakePro, det kommer jag definitivt att beställa mer av när den här påsen tar slut! Mandelmjöl är jättelätt att mala själv med mandelkvarn, skulle tro att det blir billigare än att köpa färdigt mandelmjöl.



LCHF - PIZZA

Pizzabotten:
1 tsk bakpulver
1 dl mandelmjöl
3 msk BakePro
0,75 msk fiberhusk
2 ägg
2 dl riven ost

1. Blanda ihop de torra ingredienserna, rör i äggen och rör till en jämn smet.
2. Låt svälla en stund, medan du river osten.
3. Blanda i osten och rör ihop till en smet.
4. Kladda ut på bakplåtsklädd plåt, till en tunn botten 
     (det går bra med baksidan av en matsked)
5. Förgrädda bottnen i 200 grader i ca 6 - 8 minuter.
6. Bre på tomatsås och ha på riven ost och sedan valfri fyllning.
7. Grädda i 225 grader ca 10 minuter eller tills pizzan har fin färg


TOMATSÅS utan socker
tomatkross av bra kvalitet
tomatpure
vitlök
lök
salt
svartpeppar
basilika
oregano
olivolja

1. Hacka löken, pressa valfri mängd vitlöksklyftor och blanda allt i en kastrull.
2. Tillsätt olja, så mycket att såsen är lite för lös
3. Låt puttra en stund, tills lökbitarna är mjuka och såsen lagom tjock, 
     rör om då och då.
4. Smaka av och krydda mer om det behövs, späd ev med lite vatten.
5. Bred ut såsen över den förgräddade pizzabottnen.


Det här är en pizza som jag kommer att bjuda familjen på många gånger.
Härligt att få äta pizza utan att behöva må dåligt efteråt av alla kolhydrater, för det är så det blir om jag äter en "vanlig" pizza numera.



lördag 29 januari 2011

Spännande inköp


Idag var jag och hämtade ut två spännande paket som jag beställt. Har äntligen kommit mig för att beställa lite grejer från LCHF-butiken

Boken , som jag beställt från Bokus, ska bli intressant att läsa.
Sukrin och BakePro har jag länge velat skaffa, men eftersom jag inte hittat varorna i någon butik, så har det liksom inte blivit av förrän nu.
Ser verkligen fram emot att testa produkterna.
Under senaste tiden har jag märkt, att så fort jag äter för mycket kolhydrater, får jag ont i magen, och det är inte så kul.
Jag vill kunna unna mig en kakbit utan att behöva må dåligt.
Återkommer med recept när jag testat mina nya bakingredienser.

Det är riktigt kul att såpass många har hittat hit till min matblogg.
Skulle vara roligt att höra om någon testat något av mina recept och gillat dem :-)

söndag 16 januari 2011

LCHF-Kålpudding


Middagen igår blev en fullträff, bara så våldsamt god! Det tar förstås lite tid att göra en kålpudding, men det var definitivt värt besväret och det blir en stor sats som gott och väl räcker till 8 - 10 portioner. Lätt att frysa in för en härlig middag till ;o))
En av de godaste kålpuddingar jag ätit!!!
Receptet hittade jag här.



LCHF-KÅLPUDDING

1,5 kg vitkål, strimlad
50 g smör
1 kg blandfärs
3 dl grädde
2 st ägg
250 g keso, avrunnen
1 msk lökpulver
1 - 2 tsk örtsalt
1 krm vitpeppar

1 msk buljongpulver (eller fond)
5 dl vatten

Såsen:
3 dl spad från kålpuddingen
4 dl grädde
soja, salt och peppar


1.  Sätt ugnen på 175 - 200 grader.
     Blanda köttfärs, grädde, ägg och keso i en stor bunke

2.  Krydda med lökpulver, örtsalt och vitpeppar

3.  Stek den strimlade  vitkålen i smör i en stor stekpanna.
      Den ska vara mjuk och en  fin knäckig färg.

4.  Blanda ihop färssmet och den stekta kålen.
      Bred ut allt jämnt i en långpanna
       och skär färsen i 8 portionsbitar.

5.  Koka upp 5 dl vatten med buljongen.
      Häll buljongen över kålpuddingen.
      Det ser ut som om puddingen flyter i buljong,
      men lugn, det kokar in.

6.  Grädda i 200 graders ugn i ca 45 minuter.

7.  När puddingen stått i ugn ca 30 minuter
      tar du ur 3 dl av buljongen från puddingen,
      ställ sedan in puddingen ytterligare ca 15 - 20 minuter i ugnen.
      Buljongen (3 dl), kokas ihop med grädden,
      den ska reducera till ca hälften och  kryddas
      med salt, peppar och soja, till en god sås.

8.  Avnjut kålpuddingen med gräddsåsen, lingon och någon god sallad.


fredag 14 januari 2011

Fransk Kladdkaka


Igår letade jag kladdkaka-recept, eftersom jag skulle baka något gott och ta med till jobbet idag då vi firade en arbetskompis som fyller år i helgen.
Jag hittade ett recept som lät riktigt smaskigt och som dessutom var lite annorlunda än vanliga kladdkakor. Då jag gillar att testa nya recept, chansade jag på att det skulle bli gott.
Jag kan lova att ingen som åt av kakan blev besviken, för den var suveränt god!!
Det är  definitivt en av de godaste kladdkakor jag smakat ;o))

Baka kakan dagen innan den ska serveras, då blir den som bäst!


FRANSK KLADDKAKA

200 g mörk choklad (ca 70%)
150 g smör
2 1/2 dl muskovado- eller farinsocker
4 ägg
2 msk vetemjöl

¤  Sätt ugnen på 175 grader. Använd helst en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Spänn bakplåtspapper i botten på formen.

¤  Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smöret i en tjockbottnad kastrull på svag värme, under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner sockret, rör eller vispa tills det smält.

¤  Knäck i ett ägg i taget och vispa kraftigt mellan varje ägg. Vispa hastigt ner det isiktade mjölet till sist.

¤  Bred ut den fluffiga smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 25 - 30 minuter. Kakan ska vara nätt och jämnt gräddad i mitten. Låt kakan kallna helt innan du tar loss den ur formen. Låt den stå i kylen över natten.

Mycket gott med vispad grädde och kanske exotiska frukter!


söndag 9 januari 2011

Thai Kyckling med Kokosmjölk lchf


Middagen idag blev en god och snabb kycklingrätt.
Jag gillar kyckling eftersom den går att variera i det oändliga, och dessutom är den god!


THAIKYCKLING med KOKOSMJÖLK

4 kycklingfileer
1 liten röd paprika
1/2 gul paprika
1 msk rapsolja
1 tsk - 1 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 tsk socker
asiatisk fisksås

Skär kycklingen i lagom stora portionsbitar.
Skär paprikan i strimlor.
Fräs paprikan i oljan och blanda i valfri mängd currypasta (beroende på hur het du vill ha såsen).
Fräs en stund och häll sedan i kokosmjölken och blanda väl.
Smaksätt med socker och asiatisk fisksås.
Lägg i kycklingbitarna och låt allt småkoka ca 10 min. eller tills kycklingen är klar.

Servera med ris eller nudlar och en grönsallad.

lördag 8 januari 2011

Choklad- och Mandelkaka

Satt och bläddrade i en 13 år gammal mattidning idag och hittade ett recept på en kaka som såg supersmaskig ut. Jag kunde inte motstå frestelsen att testa receptet.
Kakan blev faktiskt supersmaskig!!
I originalreceptet skulle det vara valnötter men eftersom jag inte hade det hemma så tog jag en blandning av mandel och hasselnötter istället och det blev mycket gott! En lite kul grej med receptet är att man också ska mala chokladen på mandelkvarn, det är något jag aldrig provat tidigare men det gick jättebra, blev ett fluffigt "chokladmjöl".
Kakan blev så där smaskigt god och nästan smälte i munnen ;O))



CHOKLAD- OCH MANDELKAKA

100 g mandel, valnötter, hasselnötter (valfri mix)
200 g mörk blockchoklad
1/2 dl vetemjöl
150 g smör
2 dl strösocker
4 ägg

GARNERING:
florsocker
kakaopulver

SERVERA TILL:
lättvispad grädde, valfri glass, frukt

¤ Smörj en form med löstagbar botten, ca 23 - 24 cm i diameter
¤ Sätt ugnen på 150 grader
¤ Mal nötter och choklad på mandelkvarn. Tillsätt vetemjölet och blanda väl.
¤ Rör smöret vitt och pösigt tillsammans med 1 1/2 dl av sockret.
¤ Dela äggen och rör ner en gula i taget, rör kraftigt mellan gulorna
¤ Tillsätt nötblandningen och rör om.
¤ Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt resterande 1/2 dl socker och vispa ytterligare någon halvminut för att få en lätt maräng.
¤ Vänd försiktigt ner marängvispet i kaksmeten.
¤ Häll smeten i kakformen och jämna till ytan.
¤ Grädda i 150 grader, i nedre delen av ugnen, ca 1 timme, tills kakan börjar släppa kanten.
¤ Låt kakan svalna helt.
¤ Sikta ev. florsocker och kakao över vid serveringen

Gott med glass eller vispad grädde till!!


JordgubbsGlass Cheesecake


För några dagar sedan blev jag så sugen på något gott och det här blev resultatet; något mittemellan glass och cheesecake, vad man än väljer att kalla glassen så är den god!! Jag utgick från det här receptet, hittade lite vit choklad i skåpet och skivade jordgubbar i frysen! Dessutom använde jag kvarg istället för philadelfiaost.

Godast när man låter glassen stå framme ett bra tag innan man äter den, så den är lite mjuk och krämig. Mycket gott!!



JORDGUBBSGLASS CHEESECAKE

250 g kvarg eller philadelfiaost
3 stora ägg (gulor och vitor för sig)
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl hårt vispad grädde
ca 400 - 500 g skivade jordgubbar
ca 70 g grovt hackad vit choklad

¤ Vispa vitorna hårt och ställ kallt
¤ Vispa grädden hårt och ställ kallt
¤ Blanda ihop kvarg (eller philadelfiaost), äggulor, socker och vaniljsocker. Vispa en stund och ha sedan i jordgubbarna, vispa så att de mosas lite.
¤ Häll i den hackade chokladen
¤ Blanda ner den vispade grädden
¤ Vänd till sist försiktigt ner de hårt vispade vitorna
¤ Häll ner blandningen i en stor pajform och ställ in i frysen ca 7 - 8 timmar eller över natten

Låt tina minst 1/2 timme före servering

Glassen är perfekt att ha som efterrätt, då man kan göra den flera dagar på förhand och förvara i frysen!

Bosses Fläskpannkaka


Här har det varit dåligt med uppdateringar ett tag nu, får skärpa till mig och få in lite mera recept :-))
Det här receptet var käre makens favorit långt innan jag träffade honom! Han hade "filat" till ett recept tills han var nöjd med resultatet och jag måste hålla med om att det är gott! Ofta när jag frågar vad familjen vill ha för mat så blir svaret ; Fläskpannkaka!
Här kommer receptet!


BOSSES FLÄSKPANNKAKA

6 stora ägg
4 dl vetemjöl
7 dl mjölk, helst 3%
1 msk socker
2,5 - 3 tsk salt

1 paket bacon

¤ Lägg ugnen på 200 grader
¤ Vispa upp äggen och ha i hälften av mjölken
¤ Vispa ner mjölet och när smeten är slät, tillsätt resten av mjölken
¤ Vispa ner socker och salt
¤ Smörj en stor långpanna och häll i smeten
¤ Skär bacon i mindre bitar och fördela jämt ovanpå smeten
¤ Grädda i mitten av ugnen ca 25 - 30 min

Mycket gott med lingonsylt till