söndag 16 januari 2011

LCHF-Kålpudding


Middagen igår blev en fullträff, bara så våldsamt god! Det tar förstås lite tid att göra en kålpudding, men det var definitivt värt besväret och det blir en stor sats som gott och väl räcker till 8 - 10 portioner. Lätt att frysa in för en härlig middag till ;o))
En av de godaste kålpuddingar jag ätit!!!
Receptet hittade jag här.



LCHF-KÅLPUDDING

1,5 kg vitkål, strimlad
50 g smör
1 kg blandfärs
3 dl grädde
2 st ägg
250 g keso, avrunnen
1 msk lökpulver
1 - 2 tsk örtsalt
1 krm vitpeppar

1 msk buljongpulver (eller fond)
5 dl vatten

Såsen:
3 dl spad från kålpuddingen
4 dl grädde
soja, salt och peppar


1.  Sätt ugnen på 175 - 200 grader.
     Blanda köttfärs, grädde, ägg och keso i en stor bunke

2.  Krydda med lökpulver, örtsalt och vitpeppar

3.  Stek den strimlade  vitkålen i smör i en stor stekpanna.
      Den ska vara mjuk och en  fin knäckig färg.

4.  Blanda ihop färssmet och den stekta kålen.
      Bred ut allt jämnt i en långpanna
       och skär färsen i 8 portionsbitar.

5.  Koka upp 5 dl vatten med buljongen.
      Häll buljongen över kålpuddingen.
      Det ser ut som om puddingen flyter i buljong,
      men lugn, det kokar in.

6.  Grädda i 200 graders ugn i ca 45 minuter.

7.  När puddingen stått i ugn ca 30 minuter
      tar du ur 3 dl av buljongen från puddingen,
      ställ sedan in puddingen ytterligare ca 15 - 20 minuter i ugnen.
      Buljongen (3 dl), kokas ihop med grädden,
      den ska reducera till ca hälften och  kryddas
      med salt, peppar och soja, till en god sås.

8.  Avnjut kålpuddingen med gräddsåsen, lingon och någon god sallad.


5 kommentarer:

  1. Det här såg gott ut, måste prova det någon gång.
    Kram Anne-Lie

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att du kikade in på min blogg och jag är glad att jag hittade också din andra blogg, med massor av härliga recept :)
    H. Sussu

    SvaraRadera
  3. Åhh vad det såg gott ut.. det ska jag försöka mig på någon gång.. Mums!
    Kraaam!

    SvaraRadera
  4. Kålpudding har tillkommit på vår meny de två-tre senaste åren. Förstår inte hur vi kunnat missa denna rätt. Egentligen har jag inget recept, det brukar ändå bli bra, nästan varje gång!
    Anette

    SvaraRadera
  5. Blev nyfiken på din blogg, och den är jättefin! Kålpuddningen måste jag också testa nån dag!

    SvaraRadera