lördag 23 februari 2013

Kycklingpaj med majonnäs

För några dagar sedan gjorde jag en smarrig paj.
Inspirerad av duktiga Lana med bloggen RyskaDockor,
testade jag att använda majonnäs i pajfyllningen
och det blev jättegott.




KYCKLINGPAJ med MAJONNÄS       lchf

Pajbotten:
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg
2 msk kallt vatten
75 g kallt smör

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Blanda i ägg, vatten och smör. 
     Arbeta degen smidig och tryck ut den i en smord pajform, 27 cm,
3. Ställ formen kallt ca 30 minuter, förgrädda sedan bottnen 
     i 200 grader ca 8 - 10 minuter


Pajfyllning:
ca 350 g färdigstekt kyckling
1 liten purjolök
1 schalottenlök
1/2 paprika
smör att fräsa i
2 ägg
1 ask Philadelfiaost, tomat & pesto
2 dl majonnäs
1 tsk lökpulver
Roasted Garlic & Pepper (santa maria)
salt, svartpeppar
3 dl riven smakrik ost

1. Ansa, hacka och skär lök och paprika och fräs mjukt i smör.
2. Blanda ner kycklingen skuren i småbitar och fräs lite till.
3. Häll röran i det förgräddade pajskalet .
4. Blanda ihop ägg, philadelfiaost och majonnäs och krydda.
5. Häll blandningen över kycklingröran och toppa med riven
     smakrik ost.
6. Gratinera pajen i 200 grader ugn ca 30 minuter
     eller tills pajen fått fin färg.
7. Servera med en fräsch sallad.




fredag 22 februari 2013

Tekakor lchf

Ofta förr när jag bakade vanligt bröd gillade jag att baka
portionsbröd, lätt och enkelt att plocka fram några ur 
frysen när det behövdes.
Nu när jag bakar lchf-bröd har jag testat många olika recept
men aldrig blivit riktigt nöjd med konsistensen på 
portionsbröden. En del känns lite svampiga och det gillar jag inte.
Använder man för mycket kokosnötsmjöl blir brödet lätt torrt
och med för mycket mandelmjöl blir konsistensen inte heller bra.
Nu har jag fått till en mix av mjöl som jag är riktigt nöjd med,
de här tekakorna påminner väldigt mycket om vanligt bröd
i konsistensen. Maken som är väldigt kritisk när det gäller
lchf-bröd gillar dessa och det är ett bra betyg.




TEKAKOR       lchf

9 portionsbröd

3 ägg
50 g smör, smält
2 dl kesella, creme fraiche eller turkisk yoghurt
1 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl pofiber
1,5 msk fiberhusk
1 msk fibrex strö
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ihop ägg, kesella och smält smör med elvisp någon minut.
3. Blanda ihop resten av ingredienserna och häll ner i äggsmeten.
4. Rör ihop bra och låt stå och svälla i 10 minuter.
5. Klicka ut 9 högar av smeten på bakpapperklädd plåt
     och bre ut smeten, med baksidan av en sked, till runda kakor
     som är ca 1 cm höga och 10 cm i diameter.
6. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 20 minuter,
     tills bröden fått fin färg.
7. Låt bröden kallna på galler.




måndag 18 februari 2013

Ugnstekt fläskkarré

Nu njuter jag av ett skönt ledigt sportlov och har 
därför tid att göra mat som tar lite längre tid att bli klar.
Igår köpte jag en fin karréstek som jag fixade till idag.
Jag körde den i ugnen på 100 grader och resultatet blev 
ett otroligt saftigt och gott kött.
Min köttbit var ca 1,3 kg och den behövde drygt 4 timmar
i ugnen för att nå en innertemperatur på 71 grader och därefter
fick den ligga inlindad i folie ca 20 minuter.
Wow vilken mör och saftig stek det blev tack vare den 
låga ugnstemperaturen.



UGNSTEKT FLÄSKKARRÈ

1,3 kg fläskkarré
timjan
vitlökspulver
örtagårdskrydda
Roasted Garlic & Pepper
vitpeppar
3 tsk salt

1. Sätt ugnen på 100 grader
2. Blanda ihop kryddorna och krydda köttet runtomkring.
3. Bryn steken i smör i en stekpanna och lägg sedan över 
     köttet i en smord ugnsform.
4. Stick i en termometer i tjockaste delen av köttbiten
     och sätt in ugnsformen i 100 grader tills innertemperaturen
     på köttet är 71 grader ( min köttbit behövde drygt 4 timmar i ugn)
5. Ta därefter ut köttet och linda in det i ugnsfolie för att ligga och
     gosa till sig i ca 20 minuter.
6. Njut av en saftig och mör köttbit!


GOD SÅS 

1 ask Cantadou, vitlök och örter
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
soja
kalvfond
skyn från köttet




torsdag 14 februari 2013

Fiskgryta (lchf)

Av någon konstig anledning blir det alltför sällan jag
bjuder på fisk härhemma och det är dumt för fisk är ju så gott.
För några dagar sedan hittade jag ett intressant recept på 
Torskgryta på den här fina bloggen, Fröken Nilssons kök.
Kika gärna in där och få många fina tips.
Efter att ha inhandlat fiskkryddan som ingick i receptet
så skred jag till verket för någon dag sedan och bjöd på 
fiskgrytan. Nu är det lite så när jag lagar mat att jag utgår 
från ett visst recept men innan rätten är klar så har jag ändrat
en hel del och så blev det denna gång också:)
Min familj gillar "såsiga" maträtter så därför blev det mera 
sådant i min fiskgryta. Mycket god blev den hursomhelst:)
Jag serverade sallad till fiskgrytan och potatis till de som ville.
Mycket smarrigt!



FISKGRYTA       lchf

4 portioner

1 paket fryst torsk
1 paket bacon
ca 150 g purjolök
1 schalottenlök
2 dl Creme Fraiche
1 dl grädde 
1 ask Philadelfiaost Gräslök, 200 g
Santa Maria Seafood & Fish
Svartpeppar
smör till stekning

1. Tina fisken och dela den i bitar och krydda med
     Seafood & Fish-kryddan runt om.
2. Strimla bacon, purjolök och schalottenlök, stek i smör.
3. Häll på creme fraiche, grädde, philadelfiaost och låt puttra ihop
     innan du tillsätter fisken.
4. Låt sjuda några minuter så fiskbitarna blir genomkokta och krydda
     med svartpeppar.

Ät och njut!




onsdag 6 februari 2013

Focaccia (lchf)

Ikväll har jag gjort ett bröd som jag blev supernöjd med:)
Jag hade en liten ask med "President Rondele blåmögelost"
i kylen som jag behövde använda till något och då kom jag 
på idén att baka en focaccia. Brödet blev över förväntan gott.
En halvtimme efter jag tog det ur ugnen var halva brödet 
uppätet och det är ett väldigt bra betyg hos oss:))
Risk för överätning alltså:)

Nästa gång ska jag använda en fyrkantig form så blir det
lättare att skära brödet i skivor.
Här har jag använt en springform som är 24 cm i diameter.

Fyllningen kan man variera efter tycke och smak.
Nu använde jag flingsalt, paprika och purjolök och 
brödet blev otroligt smakrikt.



FOCACCIA     lchf


4 ägg
1 burk President Rondele,  125 g
100 g kesella
3 msk olivolja
2 dl mandelmjöl
1,5 msk kokosnötsmjöl  (Aman Prana)
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
flingsalt + valfri krydda/fyllning att toppa med
lite olivolja att ringla över


1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa äggen fluffiga och vispa sedan ner mjukosten,
     kesellan och olivoljan.
3. Blanda ihop mandelmjöl, kokosnötsmjöl, fiberhusk, salt och 
     bakpulver i en skål och vispa sedan ner blandningen i äggvispet.
4. Smöra en springform, ca 24 cm, och häll ner smeten i formen.
5. Toppa med flingsalt och valfri kryddning/fyllning, här använde
     jag purjolök och paprika.
6. Ringla över lite olivolja
7. Grädda brödet i mitten av ugnen i 200 grader ca 25 - 30 minuter.




lördag 2 februari 2013

Tacopaj (lchf)

Igår, fredag, bjöd jag på en riktigt smarrig Tacopaj.
Gillar verkligen den här pajbottnen som jag numera
alltid använder när jag gör pajer. 
Tror att jag ursprungligen hittat receptet på 
pajbottnen på Lanas fina blogg RyskaDockor.
Titta gärna in hos henne så hittar du många fina recept.

Till min paj använde jag en pajform som är 27 cm i diameter.
Vi var 5 personer som njöt av pajen och det blev inget kvar
av den :)
Finns massor av recept på nätet på hemmagjord tacokrydda,
så mycket godare och nyttigare än den man köper eftersom  
den innehåller socker.



TACOPAJ         lchf

Pajbotten:
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg
2 msk kallt vatten
75 g kallt smör

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Blanda i ägg, vatten och smöret i tärningar.
3. Arbeta degen smidig och tryck ut degen i en smord pajform.
4. Ställ kallt i 20 - 30 minuter
5. Förgrädda pajbottnen i 200 grader ca 7 - 8 minuter.

Tacofyllning:
600 g köttfärs
2 gula lökar
4 fefferoni
tacokrydda (hemmagjord)
ev salt, peppar
2 dl creme fraiche
200 g creme cheese naturell
3 dl riven ost

1. Hacka löken, fräs den och köttfärsen i smör i en stor stekpanna.
2. Skär fefferoni i strimlor och tillsätt.
3. Blanda i tacokrydda, creme fraiche och creme cheese.
4. Låt småputtra och smaka av med salt och peppar.
5. Häll ner köttfärsröran i det förgräddade pajskalet.
6. Strö över den rivna osten och gratinera i 225 grader ugn,
     ca 20 minuter eller tills pajen har fin färg.
7. Servera med en fräsch sallad.


EGEN TACOKRYDDA

1,5 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk torkad oregano

Blanda ihop alla ingredienser och förvara i tex glasburk.
Mängden passar till ca 500 - 600 g köttfärs.