torsdag 31 oktober 2013

Godaste pannkakor (lchf)

Vad passar bättre att bjuda på en skön, ledig höstlovsdag
än supergoda pannkakor:)
Det här receptet har jag hittat på Marikas fina blogg
och pannkakorna är de absolut godaste lchf-pannkakor 
jag testat och tro mig, det är ganska många vid det här laget.
Har gjort pannkakorna vid flera tillfällen och de får med 
beröm godkänt också av den manliga delen av familjen
som har mycket höga krav när det gäller pannkaka:)




MORMORSPANNKAKOR        lchf

ca 8 stycken

1,5 dl mandelmjöl
1 msk kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
0,5 - 1 tsk salt
50 g kokosfett eller smör, smält
4 stora ägg
2 dl mjölk


1. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
2. Smält fettet.
3. Vispa ihop ägg och mjölk och häll i det smälta fettet.
4. Vispa ner de torra ingredienserna och vispa smeten jämn och slät.
5. Stek i smör + olja


Njut av de goda pannkakorna tillsammans med valfria tillbehör.
Tex bär och vispgrädde. 
I vår familj serverar vi oftast lingonsylt till pannkakor,
mycket gott.







måndag 21 oktober 2013

Mammas goda köttfärslimpa (lchf)

Söndagsmiddagen blev en underbart god köttfärslimpa
med stekta champinjoner och en smarrig sås.
Lyckades över förväntan bra med både smak och konsistens 
på köttfärslimpan så därför får den en plats här på bloggen.
Den här köttfärslimpan kommer jag att servera många 
gånger framöver. Familjen gav middagen en stark tia:))





MAMMAS GODA KÖTTFÄRSLIMPA      lchf

ca 5 - 6 portioner      ugnsvärme: 200 grader

800 g blandfärs
1 paket bacon
1 gul lök
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
3 ägg
2 dl smetana
1 dl grädde
4 dl riven ost
2 msk pofiber
1 tsk Roasted Garlic & Pepper (Santa Maria)
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
1 msk kalvfond
1 msk soja

1. Skär baconet i små bitar och hacka löken smått.
2. Knaperstek baconet och blanda ner löken mot slutet och låt
     den fräsa med tills den mjuknar.
3. I en stor bunke blandas ägg, smetana, grädde, riven ost, pofiber
     och alla kryddor + kalvfond och soja.
4. Blanda ner bacon/lökfräset och häll till sist ner köttfärsen och
     rör ihop väl.
5. Forma en limpa av smeten och hyvla lite smör ovanpå.
6. Stek i nedre delen av ugnen i 200 grader i 60 minuter.

Servera gärna med

MIN GODA SÅS
200 g Creme Cheese vitlök/örter
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 msk kalvfond
1 msk soja
svartpeppar

1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp.

Såsen är mycket god och passar till alla sorters kött.






lördag 19 oktober 2013

Pepparmyntsbrownies

Förra helgen bakade jag det här grymt goda bakverket.
Receptet fick jag för ett antal år sedan av en dåvarande
jobbarkompis. Var receptet ursprungligen kommer från
har jag ingen aning om men familjen blev helt sålda på kakan:)
Den manliga delen av min familj är inte så förtjust i 
Lchf-bakverk så därför bakar jag helt vanliga kakor
lite nu och då.






PEPPARMYNTSBROWNIES

Chokladsmet:
125 g mörk choklad 70%
175 g smör
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Pepparmyntskräm:
450 g Philadelfiaost eller Cream cheese
1 dl strösocker
1 - 1,5 tsk pepparmyntsolja eller 2,5 - 3 tsk pepparmyntsarom
1 ägg
ev. några droppar Grön karamellfärg
100 g hackad mörk choklad

Chokladglasyr:
25 g smör
2 msk sirap 
2 msk vatten
50 g mörk choklad
2 - 2,5 dl florsocker


1. Smörj och mjöla en ugnsform (20 x 30 cm)
    Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält choklad och smör i en tjockbottnad kastrull.
    Låt svalna i ca 5 minuter.
    Tillsätt sedan socker, vaniljsocker och ägg.
    Rör i mjöl och salt och vispa till en slät smet.

3. Vispa ihop ingredienserna till pepparmyntskrämen.

4. Bred ut hälften av chokladsmeten i formen.
     Bred sedan försiktigt pepparmyntskrämen över chokladsmeten.
     Avsluta med att bre ut resten av chokladsmeten ovanpå.
     Ta en kniv och dra ett virvlande mönster.

5. Grädda i ugnen i 45 - 60 minuter
     Låt svalna helt.
     Med den kortare tiden i ugnen blir kakan rätt så kladdig.

6. Koka upp smör, sirap och vatten till glasyren.
     Lägg i chokladen i bitar och rör om tills den har smält.
     Låt svalna något.
     Rör i florsocker och blanda till en slät kräm.
7. Bred ut krämen över hela kakan och låt den kallna
     Skär sedan i lämpliga bitar och njut av en smaskig kaka.


Jag skar min kaka i 20 fyrkantiga bitar och delade senare 
de bitarna på hälften till trekantiga bitar. Kakan är rätt så mäktig.




måndag 14 oktober 2013

Tiramisuglasstårta

I helgen bjöd jag på en riktigt smarrig glasstårta.
Receptet är från ett av Arlas gamla recepthäften.
Glasstårtan hade strykande åtgång:))
Perfekt att göra i förväg och ha i frysen fram till servering.





TIRAMISUGLASSTÅRTA

2 st äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1,5 dl Arla kesella kvarg 10%
skal av 1 citron
skal av 1 apelsin
1 dl starkt kallt kaffe
2 msk kakaolikör el kaffelikör
100 g (12 st) savojardikex
1 msk kakao

1. Spänn bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm,
     Klipp till remsor av bakplåtspapper och lägg runt kanten av formen.
     (Då är det lätt att lossa tårtan när man tar den ur frysen)
2. Vispa äggulor och socker pösigt.
3. Vispa grädden hårt och rör ner kesella, äggsmet, 
     citronskal och apelsinskal.
4. Häll hälften av smeten i botten på springformen och bred ut jämt.
5. Blanda kaffe + likör.
6. Doppa kexen på båda sidorna i kaffeblandningen och lägg dem
      tätt ovanpå smeten i formen.
7. Häll på resten av smeten och ställ in i frysen, minst 4 timmar
     men gärna över natten.
8. Ta fram den ur frysen 30 minuter före servering och lägg upp på fat.
9. Sikta över kakao, eventuellt i mönster.