söndag 6 november 2011

LCHF Zucchini och Broccoligratäng

Till middagen idag blev det en nykomponerad gratäng.
Jag utgick från ett recept som jag hittat i mina gamla receptgömmor.
Efter lite ändringar och tillägg av ingredienser blev det en riktigt god gratäng,
 som man kan servera till många olika sorters kötträtter.
Jag valde att steka kryddiga köttfärsbiffar
och till familjens stora glädje blev det även smörstekta champinjoner:)
Med en grönsaksgratäng på bordet är det ingen som saknar potatisen!
Lite gurka och tomat och också en klick grekisk yoghurt
så var middagen serverad:))



LCHF  ZUCCHINI och BROCCOLIGRATÄNG

600 g zucchini
1 litet stånd broccoli
1 gul lök
100 g purjolök
1 - 2 vitlöksklyftor
5 ägg
2 dl grädde
100 g creme bonjour vitlök
ca 150 gr smakrik riven ost
salt och svartpeppar

1.  Sätt ugnen på 200 grader
2.  Dela broccolin i små buketter och förväll några minuter.
3.  Skär lök, vitlök och purjo smått
      och fräs i stekpanna så den mjuknar lite.
4.  Riv zucchinin grovt och lägg i en handuk och pressa ut vattnet
      ur den rivna zucchinin. (annars blir gratängen för vattnig)
5.  Blanda ihop den frästa löken med zucchinin.
6.  Bred ut hälften av grönsaksblandningen i en smord ugnsform.
7.  Fördela broccolibuketterna över grönsaksblandningen i formen
      och bred sedan ut andra hälften av grönsakerna ovanpå.
8.  Vispa ihop äggen med creme bonjour och grädden
      och tillsätt den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
9.  Fördela ägg-ostblandningen över grönsakerna.
10. Ställ in formen i ugnen ca 40 - 50 minuter,
       tills ytan fått fin färg och äggstanningen är klar.
       Tiden beror lite på om man använder en stor och vid form,
       eller om man har en mindre och högre form.



Jag tycker det är kul att det lätt går att använda gamla recept,
 då att man med lite ändringar här och var kan anpassa dem till Lchf.
Mig passar det perfekt eftersom jag gillar att experimentera när det gäller mat:))



1 kommentar:

  1. Det verkar ju gott, man kanske skulle pröva. Min familj är mycket skeptisk till zucchini med nu råkar det vara så att jag fått två stora av en granne och dem vill jag gärna utnyttja. Jag tror att jag testar din lasange med.

    SvaraRadera