Nu har min gamla lergryta, som legat oanvänd i många år,
kommit till heders igen.
Igår bakade jag en limpa i lergrytan och den blev jättegod.
Det är sällan jag äter bröd men nu var jag ju tvungen
att smaka en brödskiva för att få reda på om brödet blev gott.
Jag tror att min lergryta kommer att bli flitigt använd till bröd från och med nu:)
Brödet får man passa på att baka en dag när man är ledig eftersom det tar rätt många timmar innan brödet är klart. Arbetsinsatsen är ganska snabb och enkel men sedan ska brödet stå och jäsa i flera timmar och gräddningen tar två timmar. Men slutresultatet är en stor, god och saftig limpa.
Det här brödet ska gräddas i en lergryta.
LERGRYTELIMPA
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 dl ljus sirap
7 dl fint rågmjöl
8 dl vetemjöl
Blötlägg lergrytan i vatten, minst 15 min.
Smula ner jästen i ljummet vatten och blanda med salt och sirap.
Arbeta in rågmjöl och vetemjöl.
Låt lergrytan rinna av.
Smörj hela insidan,även locket, med olja,
och pudra med mjöl så att brödet inte fastnar.
Klicka i degen i grytan, sätt på locket och jäs i 4 timmar.
Sätt in grytan, med locket på, i kall ugn och sätt ugnen på 150 grader.
Grädda 2 timmar.
Ta sedan ut brödet ur grytan och låt svalna under bakduk.
Intressant recept! Det måste jag prova någon regnig, ledig dag : ) /Cika
SvaraRaderaHur gott och enkelt som helst, perfekt när man är hemma och föräldraledig. Blanda till frukost och ha brödet klart till middan.
SvaraRaderaVisst är det bra att få till ett gott bröd med minimal arbetsinsats bara tiden finns:) Kul att du gillade det!
Radera