lördag 2 juli 2011

Karamellmousse tårta

Här kommer receptet på min midsommartårta.
Den innehåller inga vanliga tårtbottnar men den är mycket smarrig och god.
Det var strykande åtgång på tårtan på midsommarafton, den blev en succè direkt!
Eftersom det var midsommar så använde jag bara jordgubbar men den blir garanterat lika god med vilka bär och frukter man än väljer att använda.
Moussen gör man dagen innan tårtan ska serveras.
Bottnen kan med fördel också göras dagen innan,
då går det snabbt att montera ihop tårtan innan den ska serveras.




KARAMELLMOUSSE TÅRTA

Karamellmoussen:
300 g vit choklad
2 gelatinblad
3/4 dl socker
2 dl vispgrädde
2,5 dl kesella (10%)

Botten:
100 g smör
16 digestivekex

Garnering:
2 dl vispgrädde
rivet skal av 1 lime
bär och frukt, tex hallon, jordgubbar, mango, kiwi, osv......

1. Mousse: Lägg gelantinbladen i kallt vatten.
     Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
2.  Smält sockret i en stekpanna.
      Rör inte om medan det smälter utan vicka i stället
      pannan lite fram och tillbaka.
      Häll på grädden när sockret blivit gyllenbrunt.
3.  Låt småkoka och rör runt med en träslev
      så att sockret smälter igen.
4.  Ta stekpannan från värmen,
      krama vattnet ur de blötlagda gelatinbladen och
      rör ner dem i grädd-sockerblandningen.
5.  Häll den varma vätskan över den hackade chokladen.
      Rör tills chokladen smält.
      Blanda ner kesellan.
6.  Ställ smeten i kylen tills den kallnat,
      helst över natten.

7. Botten: Smält smöret.
      Smula digestivekexen (använd en plastpåse och en kavel)
      Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop.
8.  Klä en rund form med löstagbar kant,(ca 24 cm) med plastfolie.
      Tryck ut massan på bottnen i formen.
      Ställ i kylen några timmar, gärna över natten.

9. Före servering: Lossa kanten från formen
      och ta försiktigt upp bottnen.
      Dra bort plasten och lägg bottnen på ett fat.
10.Vispa upp moussesmeten med en elvisp, ca 5 min, till en mousse.
      Bred moussen över tårtbottnen,
      Ställ in i kylen, under tiden du vispar grädden 
      och blandar i det rivna limeskalet.
11. Spritsa grädden runtom och på tårtan.
      Dekorera  med valfria frukter och bär.
      Garnera ev med hyvlad vit choklad och citronmeliss.


                      Ät och njut!!!!
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar