lördag 8 januari 2011

Choklad- och Mandelkaka

Satt och bläddrade i en 13 år gammal mattidning idag och hittade ett recept på en kaka som såg supersmaskig ut. Jag kunde inte motstå frestelsen att testa receptet.
Kakan blev faktiskt supersmaskig!!
I originalreceptet skulle det vara valnötter men eftersom jag inte hade det hemma så tog jag en blandning av mandel och hasselnötter istället och det blev mycket gott! En lite kul grej med receptet är att man också ska mala chokladen på mandelkvarn, det är något jag aldrig provat tidigare men det gick jättebra, blev ett fluffigt "chokladmjöl".
Kakan blev så där smaskigt god och nästan smälte i munnen ;O))



CHOKLAD- OCH MANDELKAKA

100 g mandel, valnötter, hasselnötter (valfri mix)
200 g mörk blockchoklad
1/2 dl vetemjöl
150 g smör
2 dl strösocker
4 ägg

GARNERING:
florsocker
kakaopulver

SERVERA TILL:
lättvispad grädde, valfri glass, frukt

¤ Smörj en form med löstagbar botten, ca 23 - 24 cm i diameter
¤ Sätt ugnen på 150 grader
¤ Mal nötter och choklad på mandelkvarn. Tillsätt vetemjölet och blanda väl.
¤ Rör smöret vitt och pösigt tillsammans med 1 1/2 dl av sockret.
¤ Dela äggen och rör ner en gula i taget, rör kraftigt mellan gulorna
¤ Tillsätt nötblandningen och rör om.
¤ Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt resterande 1/2 dl socker och vispa ytterligare någon halvminut för att få en lätt maräng.
¤ Vänd försiktigt ner marängvispet i kaksmeten.
¤ Häll smeten i kakformen och jämna till ytan.
¤ Grädda i 150 grader, i nedre delen av ugnen, ca 1 timme, tills kakan börjar släppa kanten.
¤ Låt kakan svalna helt.
¤ Sikta ev. florsocker och kakao över vid serveringen

Gott med glass eller vispad grädde till!!


3 kommentarer:

  1. Här kommer det recept på löpande band ,det borde egentligen vara smakblogg ,kram Nette

    SvaraRadera
  2. Hej Margot! Så kul att se dig här i ännu ett av dina rätta element:) Jag kikar in vid senare tillfälle för just nu har jag sötstopp och här verkar vara såå smaskigt värre...
    LYCKA TILL även med denna blogg :)
    Kram
    Marlene

    SvaraRadera
  3. Kakan ser väldigt god ut.Jag testar den denna helgen och lägger upp på min blogg

    SvaraRadera