fredag 17 augusti 2012

Krämig Chokladtårta lchf

För några dagar sedan hade jag ett Husmorsmöte på jobbet 
och då passade jag på att bjuda på den här chokladiga tårtan!
Receptet är från sajten "Kolhydrater i fokus".
Tårtan är god men otroligt mäktig och vi kunde konstatera på jobbet 
att den gott och väl räcker till 10 - 15 portioner.
Nästa gång jag gör tårtan ska jag lämna bort pulverkaffet och
minska ner kakaomängden till hälften för en inte fullt så intensiv 
chokladsmak. Tror också det skulle vara gott att använda någon 
smaksatt choklad i tårtan.
Bjud gärna tårtan tillsammans med bär och vispad grädde eller glass.
Mycket gott!



KRÄMIG CHOKLADTÅRTA       lchf

10 - 15 port

Botten:
150 g mandelmjöl
2 äggvitor

Fyllning:
250 g  mörk choklad  70 %
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 1/2 tsk pulverkaffe
3 msk kakao

Bär till servering

Botten:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa äggvitorna hårt.
3. Rör mer mandelmjölet i den hårt vispade äggvitan.
4. Spänn fast bakpapper i botten på en springform, 24 cm i diameter.
    Smörj kanterna lite.
5. Tryck ut degen i botten på formen och grädda i 
     175 grader i ca 20 minuter, tills den fått lite färg.
6. Låt svalna helt
7. Klipp till bakpapper och lägg runt kanterna på springformen, så är
     det lättare att få loss tårtan från formen när den är klar.


Fyllning:
1. Hacka chokladen
2. Koka upp 2 dl av vispgrädden, ta från värmen och låt svalna
     till ljummen.
3. Tillsätt chokladen i den ljumma grädden, rör om tills den smält och 
     krämen är blank och slät. 
4. Vispa samman resten av grädden och creme fraichen till lagom tjock 
     konsistens, smeten ska nätt och jämt droppa från vispen.
5. Krossa snabbkaffet till fint pulver. Sikta ner i chokladkrämen tillsammans
     med kakaopulver. Vänd ner i gräddsmeten under omrörning,
     rör till slät konsistens.
6. Bred ut fyllningen ovanpå mandelbottnen i springformen 
     (med bakpapper runt kanterna)
7. Täck tårtan med plastfilm och ställ in i kylen minst 10 timmar.
     Perfekt att göra tårtan dagen innan den ska serveras.
     Den håller flera dagar i kylen och går också bra att frysa.


2 kommentarer:

  1. Vad god den ser ut! testar hela tiden nya recept på smarriga chokladkakor/tårtor :)

    SvaraRadera
  2. Oh, vad gott! Jag älskar allt med choklad! :)
    Ha en toppen lördag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera