Jag tycker att leverbiffar är mycket goda, men tyvärr
blir det ändå inte ofta jag serverar den maträtten.
Förra helgen gjorde jag äntligen slag i saken och köpte en
bit fin ungnötslever som jag malde och blandade med blandfärs.
Finns många olika recept på leverbiffar ute på nätet och
min färsblandning blev ett plock från flera olika.
Slutresultatet blev hur som helst riktigt goda biffar.
Blev en rätt stor sats med biffar men det är perfekt att
frysa in biffar för en framtida middag.
LEVERBIFFAR lchf
ca 10-12 portioner
800 g ungnötslever
800 g blandfärs
2 gula lökar
ansjovisfilèr, (1 liten burk ca 50 g)
2 stora ägg
ca 0,5 - 1 dl grädde
ca 1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
smör att steka i
1. Putsa levern från alla hinnor och ådror, skär i småbitar
2. Mal eller mixa levern.
3. Skala löken och riv den fint.
4. Mosa ansjovisfilèrna (utan spad)
5. Blanda ihop malda levern, köttfärsen, lök och ansjovis.
6. Blanda ner äggen och sedan grädde till en ganska lös smet.
7. Salta och peppra, stek en provbiff och använd ev ansjovisspadet
om det behövs mer smak.
8. Klicka ut smeten med sked och stek platta biffar på medelvärme.
GOD SÅS till biffarna
5 dl grädde
1 buljongtärning
1 msk soja
1 msk kalvfond
Blanda allt till såsen och låt småkoka ihop ca 1/2 timme så
såsen tjocknar.
Oj,oj vad gott detta är. Har gjort dessa vid flera tillfällen nu. Tack!
SvaraRaderaHej! Visst är de goda, väl värt besväret att göra dem :))
RaderaHej! Jag är sugen på att göra detta då jag nyss köpte mig en stor bit nötlever. Jag undrar dock varför man tillsätter nötfärs också? Kan tänka mig att det är för konsistensen? Eller?
SvaraRaderaHej! Tror att det är både för smak och konsistens man tillsätter lite köttfärs. Mycket leversmak i biffarna trots färsen.
RaderaTack för svar! :) Har ingen lust till att köpa extra färs så testar att svänga ihop ett eget recept. Får se hur det blir!
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRadera