Förra lördagen testade jag en helt ny paj
som jag hittade receptet på i tidningen Coop Mersmak.
Den var lite annorlunda, men mycket god
och blev nästan lite som en tårta.
RABARBER - JORDGUBBSPAJ
8 - 10 portioner
Ugn: 200 grader
PAJDEG
200 g smör i kuber
5 dl vetemjöl
1 - 2 msk kallt vatten
FYLLNING
50 g smör
1 dl strösocker
2 ägg
2 tsk malen kardemumma
100 g riven mandelmassa
rivet skal av 0,5 citron
500 g tunt skivad späd rabarber
0,5 liter halverade jordgubbar
1. Blanda samman alla ingredienser till degen för hand.
Ställ degen övertäckt i kylskåpet.
2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och rör ner sockret.
3. Vispa upp äggen med kardemumma i en skål
och rör ner äggvispet i smöret.
4. Sjud på låg värme tills det tjocknar lite och var noga med
att det inte kokar.
5. Ställ kastullen åt sidan och blanda ner mandelmassan
och citronskalet i äggkrämen.
6. Ta fram degen ur kylen och tryck ut cirka 3/4 av degen, i en pajform,
24 cm i diameter, med löstagbar kant.
7. Lägg i rabarberskivorna och häll över äggkrämen,
rör försiktigt så att det blandar sig väl.
8. Täck ytan med jordgubbar.
Rulla resten av degen till tunna längder, eller platta ut degen i
småbitar och lägg över jordgubbarna, som dekoration.
9. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 - 45 minuter tills kanterna är gyllenbruna.
Låt pajen svalna före servering.
Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Vilka härliga recept du bjuder på, rabarber och jordgubb har jag nog inte blandt förut. Låte spännande :)
SvaraRaderaSka ta en vidare titt på dina recept :)
mvh Dalkullan