söndag 21 oktober 2012

Zucchini och Kålrabbigratäng lchf

Det är ingen hemlighet att jag har en förkärlek för 
krämiga gratänger, dessutom är det enkelt att variera
nästan hur som helst och alla i familjen får i sig grönsaker.
Kålrabbin har blivit en riktig favorit bland grönsaker,
den är mild och god och kan användas både som rå och tillagad.
Den här gratängen åt vi till middag igår och den var riktigt
krämig och god.
Till gratängen serverade jag kall kassler, sallad och
potatis till de som ville ha.



ZUCCHINI- och KÅLRABBIGRATÄNG       lchf

1 zucchini  ca 350 g
1 kålrabbi
100 g purjolök
1 chalottenlök
1 solovitlök
100 g riven halloumiost
2,5 dl grädde
1 burk gourmet creme fraiche med rostad vitlök, timjan
1 burk smetana
salt, svartpeppar
Roasted Garlic & Pepper ( Santa Maria)

Sätt ugnen på 200 grader

1. Riv zucchinin grovt och lägg rivet i en handduk och vrid ur.
     ( annars blir gratängen för blaskig)
2. Skala kålrabbin och riv den grovt.
3. Riv halloumiosten grovt.
4. Hacka vitlöken, skär purjon och chalottenlöken i strimlor och
     fräs all lök på medelvärme tills den mjuknar.
5. Blanda lökfräset, de rivna grönsakerna och osten i en smord ugnsform.
6. Värm creme fraiche, smetana och grädde i en kastrull och krydda.
7. Häll den varma såsen över grönsakerna i formen och grädda i nedre
     delen av ugnen i 200 grader  ca 50 - 60 minuter.
8. Servera med valfria tillbehör.






5 kommentarer:

  1. Det verkar jättegott. Majrovan är en rotfrukt som behöver jag lära mig att använda. Halloumi- ost uptäckte jag i somras. Så god! Jag önskar dig en skön kommande vecka. Zinnia

    SvaraRadera
  2. Oh, vad gott! Det receptet sparar jag! Älskar kålrabbin jag också! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Jag brukar pressa riven zucchini (o gurka till tzazikin) i potatispressen. Hur snabbt och bra som helst!
    Det här receptet ska jag göra!

    /Anna E

    SvaraRadera
  4. Vad gott! :)
    Det här sparar jag!!
    Ha en härlig dag!
    / Sonja

    SvaraRadera