lördag 20 oktober 2012

Chokladtårta lchf

Till fredagsmys blev det en smarrig chokladtårta
som jag inte bakat på bortåt 25 år. Kul ibland att plocka 
fram urgamla recept:))
Nu ändrade jag bara pyttelite i receptet och vips så var den
lchf-anpassad. Jag skriver in ordinarie ingredienser 
inom parentes ifall någon vill baka den med vanligt 
mjöl och socker.
Det är en jättegod kaka, inte alls tung och kompakt,
utan den nästan smälter i munnen.
Supergott att servera vispad grädde och hallon
tillsammans med tårtan.
Vi åt av tårtan på fredagkväll efter att den stått i kylen några
timmar så att glasyren stelnat lite.
Idag är den lika god med den skillnaden att glasyren 
stelnat och blivit fastare efter en natt i kylen.
Den går alltså bra att baka dagen innan den ska 
serveras bara den förvaras i kylen.



CHOKLADTÅRTA        lchf

125 g smör
3/4 dl Stevia Strö   (1,5 dl strösocker)
3 äggulor
3 äggvitor
125 g mörk choklad  70%
2 msk starkt kaffe
1/2 dl mald mandel eller mandelmjöl
2 msk kokosnötsmjöl  ( 1 dl vetemjöl)

GLASYR:
125 g mörk choklad  70%
50 g smör

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa äggvitorna till hårt skum och ställ kallt.
2. Rör smör och sötning mjukt och pösigt.
3. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med
     kaffet i en kastrull på svag värme. Rör försiktigt i äggulorna.
4. Blanda ner chokladblandningen i smörvispet och fortsätt vispa
    några minuter med elvisp tills blandningen är fluffig och porös.
5. Blanda mandelmjölet och kokosnötsmjölet och rör försiktigt ner
     blandningen i smeten.
6. Till sist vänds de hårt vispade vitorna försiktigt ner i smeten.
7. Spänn ett bakpapper i botten på en springform, 24 cm, och smöra 
     formen.
8. Bred ut smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 minuter,
     i nedre delen av ugnen.
9. Låt kakan svalna.

Glasyren:
1. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med
     smöret i en kastrull på svag värme.
2. Bred glasyren över kakan när den svalnat.

Tårtan går mycket bra att baka en dag i förväg.
Servera med vispgrädde eller glass och valfria bär eller frukt.





2 kommentarer:

  1. Oj, oj, oj, vilken mäktig chokladkaka! Jag sparar receptet genast! :)
    Ha en toppen lördag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Den ser otroligt god ut! I mitt eget kylskåp har jag väldigt goda chokladrutor gjorda på LCHF- vis. Bokrecept! Jag önskar dig en skön kväll! Zinnia

    SvaraRadera