lördag 29 september 2012

Äppelpaj lchf

Äpplen finns det ju gott om nu på hösten i de flesta trädgårdar.
Det är inte ofta jag äter äpple men eftersom jag gillar att 
baka så blir det en äppelkaka nu och då.
Igår letade jag fram ett urgammalt recept som jag fick
för mer än 30 år sedan och fixade till det lite med
lchf-pajbotten. Jag använde samma botten som till
Citron- och Lakritspajen.
Den här äppelpajen bakas med fördel
dagen innan den ska serveras. Jag åt av pajen igår
och den var helt OK men helt klart var den 
saftigare och godare idag efter en natt i kylen.
Passade också samtidigt på att testa  Kokossocker
(Renée Voltaire) och det gav pajen en aning kolasmak, 
riktigt gott.



ÄPPELPAJ     lchf

Pajbotten:
125 g smör
2 ägg
1/2 msk kokossocker
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk chiafrön

Äppelfyllning:
3 - 4 äpplen
100 g smör
1,5 msk kokossocker
2 tsk kanel
1/2 tsk vaniljpulver
2 ägg

Sätt ugnen på 175 grader.

Pajbotten:
1. Smält smöret.
2. Vispa ägg och kokossocker pösigt.
3. Häll det smälta smöret i äggsmeten.
4. Blanda alla torra ingredienser och rör ner det i smeten.
5. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter.
6. Picka degen med en gaffel.

Äppelfyllning:
1. Låt smöret bli mjukt och rör det sedan pösigt tillsammans med 
     kokossocker, kanel och vaniljpulver.
2. Rör i äggen och till sist äpplena som rivits grovt med skal.
     (Ta bara bort kärnhusen) Rör massan kraftigt.
3. Häll äppelsmeten i pajformen och bred ut den.
     Tryck ner kanten på pajdegen så den är i jämnhöjd med 
     äppelfyllningen så bränns inte kanterna så lätt.
4. Grädda pajen på nedersta falsen i 175 grader ca 40 minuter.
5. Låt svalna, gärna över natten.


Servera pajen med vaniljvisp:

3 dl grädde
1/2 - 1 msk kokossocker
1/2 tsk vaniljpulver
2 äggulor

Vispa grädden tillsammans med kokossocker och vaniljpulver
tills den blir trögflytande. Tillsätt äggulorna och fortsätt vispa 
till önskad konsistens.





6 kommentarer:

  1. Det är så gott med äppelpaj! Ska nog testa på att köpa kokossocker i helgen!

    SvaraRadera
  2. Visst är det gott med kokossocker! Nyttigt och inte triggar sösuget igång! :)
    Äppelpaj ser fantastisk gott ut!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Skall testa den här, låter så gott men skall den ätas kall eller varm?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi åt den kall, tror det är bättre.

      Radera
  4. Jag undrar över receptet på pajbotten, det står bakpulver två gånger. Först 2 tsk och sedan 0,5 tsk. Vad menas?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gittan! Det är helt enkelt "tryckfelsnisse" som varit framme :))
      Nu har jag raderat den felaktiga bakpulvermängden!
      Mvh Margot

      Radera