tisdag 1 maj 2012

Fransk Chokladtårta med valnötter lchf

Älskar du choklad så är den här kalastårtan definitivt något för dig!
Carl von Linné kallade choklad för "Gudarnas föda" 
och visst är man frestad att hålla med:))
Nu ska man kanske inte äta tårta alltför ofta, 
men det finns tillfällen när man vill lyxa till det lite!
Så låt dig frestas av den här läckra tårtan.......och njut!!



FRANSK CHOKLADTÅRTA MED VALNÖTTER   lchf

1 dl vatten
2 tsk frystorkat kaffe
250 g mörk choklad  70%
250 g osaltat smör
1 dl Stevia Strö (Ica), (i originalreceptet 2,5 dl socker)
100 g valnötter, (mal hälften och finhacka andra hälften)
1 krm bakpulver
5 ägg

GLASYR:
0,75 dl Stevia Strö, (i originalreceptet 2,5 dl socker)
1 dl vatten
175 g mörk choklad 70%
1/2 tsk valnötsolja eller olivolja

    Sätt ugnen på 175 grader.
1. Blanda vatten och kaffepulver i en tjockbottnad kastrull och värm.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i. 
    OBS! ha kastrullen på svag värme.
    Rör tills chokladen smält.
3. Tillsätt smöret, lite i taget, omväxlande med sötningen.
    Rör under tiden så att allt blandas.  Ta sedan kastrullen från värmen.
4. Blanda de malda och hackade valnötterna med bakpulvret 
    och rör ner i chokladsmeten.
5. Vispa upp äggen lätt och tillsätt dem lite i taget under omrörning.
6. Spänn bakpapper i botten på en springform, (24 cm
    olja och bröa med pofiber.
7. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader 
    i nedre delen av ugnen i 1 timme.
8. Ta ut kakan och låt den kallna i formen.
9. Låt kakan stå kallt.

Glasyren:
1. Blanda sötning och vatten i en tjockbottnad kastrull.
2. Värm det under omrörning tills det nätt och jämt kokar.
3. Ta kastrullen från värmen.
4. Smält chokladen på svag värme och rör ner lite i taget i sockerlagen.
5. Ställ kastrullen på plattan och låt smeten småsjuda, inte koka, 
    någon minut så den blir slät och fin.
6. Ta kastrullen från värmen och rör ner lite olja.
7. Rör tills  glasyren svalnat lite och blivit tjock men bredbar.
8. Bred försiktigt ut glasyren över tårtan. 
9. Låt stelna.

Servera gärna med lättvispad grädde och lite bär!

Tårtan är en ren njutning!!!!



7 kommentarer:

  1. Otroligt smaskigt och gott ser den ut! :)
    Tack för ett gott recept!
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. 5 tårtor på 2 veckor! Waow I'm impressed! =)
    Här är vi bara två, och det är endast jag som äter sötsaker, så det blir bara ibland, eller när vi har gäster.
    Men jag bokmärker dess goda târtor.

    2 små frågor:
    Vad är frystorkat kaffe?
    Har endast sukrin och sukrinmellis, har du en aning om hur mycket jag ska ta jämfört med stevia strö?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Ja man kan nästan tro att vi bara äter tårtor här hos oss, så många som jag lagt ut på bloggen den senaste tiden, men riktigt så är det ju inte:))
      Frystorkat kaffe är helt enkelt nescafé! Av sukrin skulle jag ta ca 3 msk, men var noga med att använda osaltat smör.
      Mvh
      Margot

      Radera
    2. Hej igen! Jag bakade din tårta som blev väldigt god, och har bloggat om den. Länkat tillbaka till dig självklart! Tack för receptet =)

      Radera
  3. Tycker du man ska använda block choklad elr annan?? Tänkte testa det här i veckan : )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använder Fazer dessertchoklad som är 70%, den är bättre än blockchoklad. Lycka till med tårtan:)

      Radera
  4. Bara min som blev väldigt bränd?

    SvaraRadera