Äpplen finns det ju gott om nu på hösten i de flesta trädgårdar.
Det är inte ofta jag äter äpple men eftersom jag gillar att
baka så blir det en äppelkaka nu och då.
Igår letade jag fram ett urgammalt recept som jag fick
för mer än 30 år sedan och fixade till det lite med
lchf-pajbotten. Jag använde samma botten som till
Citron- och Lakritspajen.
Den här äppelpajen bakas med fördel
dagen innan den ska serveras. Jag åt av pajen igår
och den var helt OK men helt klart var den
saftigare och godare idag efter en natt i kylen.
Passade också samtidigt på att testa Kokossocker
(Renée Voltaire) och det gav pajen en aning kolasmak,
riktigt gott.
ÄPPELPAJ lchf
Pajbotten:
125 g smör
2 ägg
1/2 msk kokossocker
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk chiafrön
Äppelfyllning:
3 - 4 äpplen
100 g smör
1,5 msk kokossocker
2 tsk kanel
1/2 tsk vaniljpulver
2 ägg
Sätt ugnen på 175 grader.
Pajbotten:
1. Smält smöret.
2. Vispa ägg och kokossocker pösigt.
3. Häll det smälta smöret i äggsmeten.
4. Blanda alla torra ingredienser och rör ner det i smeten.
5. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter.
6. Picka degen med en gaffel.
Äppelfyllning:
1. Låt smöret bli mjukt och rör det sedan pösigt tillsammans med
kokossocker, kanel och vaniljpulver.
2. Rör i äggen och till sist äpplena som rivits grovt med skal.
(Ta bara bort kärnhusen) Rör massan kraftigt.
3. Häll äppelsmeten i pajformen och bred ut den.
Tryck ner kanten på pajdegen så den är i jämnhöjd med
äppelfyllningen så bränns inte kanterna så lätt.
4. Grädda pajen på nedersta falsen i 175 grader ca 40 minuter.
5. Låt svalna, gärna över natten.
Servera pajen med vaniljvisp:
3 dl grädde
1/2 - 1 msk kokossocker
1/2 tsk vaniljpulver
2 äggulor
Vispa grädden tillsammans med kokossocker och vaniljpulver
tills den blir trögflytande. Tillsätt äggulorna och fortsätt vispa
till önskad konsistens.
Det är så gott med äppelpaj! Ska nog testa på att köpa kokossocker i helgen!
SvaraRaderaVisst är det gott med kokossocker! Nyttigt och inte triggar sösuget igång! :)
SvaraRaderaÄppelpaj ser fantastisk gott ut!
Kram kram
//Lana
Skall testa den här, låter så gott men skall den ätas kall eller varm?
SvaraRaderaVi åt den kall, tror det är bättre.
RaderaJag undrar över receptet på pajbotten, det står bakpulver två gånger. Först 2 tsk och sedan 0,5 tsk. Vad menas?
SvaraRaderaHej Gittan! Det är helt enkelt "tryckfelsnisse" som varit framme :))
RaderaNu har jag raderat den felaktiga bakpulvermängden!
Mvh Margot