Jag vet att vi är mitt i vintern och midsommaren är långt borta än,
men jag tänker ändå lägga in receptet på en supergod laxtårta som jag
alltid gör till midsommar:))
Den brukar ha strykande åtgång,
maken som i normala fall inte är så förtjust i lax äter den med god aptit:))
I år ska jag ändra botten lite så den blir kolhydratfri,
för jag vill fortfarande njuta av tårtan när det blir midsommar!
Men här kommer originalreceptet.
Lyxig LaxTårta med räkor
6-8 portioner
Botten:
200 g kavring
75 g smält smör
Fyllning:
500 g räkor med skal (eller 200 g utan skal)
4 gelantinblad
200 g färsk rökt lax i skivor
1,5 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
0,5 dl finhackad dill
0,5 dl finklippt gräslök
Garnering:
laxskivor
dillvippor
lime - eller citronskivor
1. Spänn bakplåtspapper i botten på en springform, ca 24 cm i diameter.
2. Riv eller smula kavring. Blanda med smöret.
Tryck ut blandningen i botten på springformen.
Ställ in i kylen under tiden du fixar fyllningen.
3. Dela räkorna i mindre bitar.
4. Lägg gelantin i kallt vatten.
5. Finhacka ca 100 g lax, spara resten till garneringen.
6. Blanda laxhacket, räkor, majonnäs, creme fraiche, dill och gräslök.
7. Ta upp gelantinbladen och krama ur vätskan.
Smält dem på svag värme och rör ner i fyllningen.
8. Bred ut fyllningen över bottnen och låt tårtan vila kallt,
minst 3 timmar eller gärna över natten.
9. Garnera innan servering!
Mmmm, låter himla gott! Ser med spänning fram mot den kolhydratfria varianten. Jag har just börjat mitt nya LCHF-liv, och botaniserar bland dina fina matrecept.
SvaraRaderaHälsar Åsa K
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaHej Åsa! Jag lovar att lägga ut lchf-varianten av Laxtårtan till sommaren, för det är verkligen god! Ifall du hittar recept som du testar är det kul att höra om du gillar dem:)
RaderaHa det gott!
Kram
Den här tårtan är verkligen supergod. Har lagat till den en gång förut och den gjorde succé. Nu har jag gjort en som står och väntar i kylen Den ska bli förrätt till middagsbjudningen som jag har i kväll. För min del så behöver inte alls vara midsommar för att den ska passa , jag har tänkt ha den på julbordet också :-)
SvaraRaderaHej, härligt att höra att tårtan gjort succé! Som du säger så passar den att bjuda på när som helst:))
RaderaHa det gott!
Hälsningar Margot