För några dagar sedan hade jag ett Husmorsmöte på jobbet
och då passade jag på att bjuda på den här chokladiga tårtan!
Receptet är från sajten "Kolhydrater i fokus".
Tårtan är god men otroligt mäktig och vi kunde konstatera på jobbet
att den gott och väl räcker till 10 - 15 portioner.
Nästa gång jag gör tårtan ska jag lämna bort pulverkaffet och
minska ner kakaomängden till hälften för en inte fullt så intensiv
chokladsmak. Tror också det skulle vara gott att använda någon
smaksatt choklad i tårtan.
Bjud gärna tårtan tillsammans med bär och vispad grädde eller glass.
Mycket gott!
KRÄMIG CHOKLADTÅRTA lchf
10 - 15 port
Botten:
150 g mandelmjöl
2 äggvitor
Botten:
150 g mandelmjöl
2 äggvitor
Fyllning:
250 g mörk choklad 70 %
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 1/2 tsk pulverkaffe
3 msk kakao
Bär till servering
Botten:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa äggvitorna hårt.
3. Rör mer mandelmjölet i den hårt vispade äggvitan.
4. Spänn fast bakpapper i botten på en springform, 24 cm i diameter.
Smörj kanterna lite.
5. Tryck ut degen i botten på formen och grädda i
175 grader i ca 20 minuter, tills den fått lite färg.
6. Låt svalna helt
7. Klipp till bakpapper och lägg runt kanterna på springformen, så är
det lättare att få loss tårtan från formen när den är klar.
Fyllning:
1. Hacka chokladen
2. Koka upp 2 dl av vispgrädden, ta från värmen och låt svalna
till ljummen.
3. Tillsätt chokladen i den ljumma grädden, rör om tills den smält och
krämen är blank och slät.
4. Vispa samman resten av grädden och creme fraichen till lagom tjock
konsistens, smeten ska nätt och jämt droppa från vispen.
5. Krossa snabbkaffet till fint pulver. Sikta ner i chokladkrämen tillsammans
med kakaopulver. Vänd ner i gräddsmeten under omrörning,
rör till slät konsistens.
6. Bred ut fyllningen ovanpå mandelbottnen i springformen
(med bakpapper runt kanterna)
7. Täck tårtan med plastfilm och ställ in i kylen minst 10 timmar.
Perfekt att göra tårtan dagen innan den ska serveras.
Den håller flera dagar i kylen och går också bra att frysa.
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 1/2 tsk pulverkaffe
3 msk kakao
Bär till servering
Botten:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa äggvitorna hårt.
3. Rör mer mandelmjölet i den hårt vispade äggvitan.
4. Spänn fast bakpapper i botten på en springform, 24 cm i diameter.
Smörj kanterna lite.
5. Tryck ut degen i botten på formen och grädda i
175 grader i ca 20 minuter, tills den fått lite färg.
6. Låt svalna helt
7. Klipp till bakpapper och lägg runt kanterna på springformen, så är
det lättare att få loss tårtan från formen när den är klar.
Fyllning:
1. Hacka chokladen
2. Koka upp 2 dl av vispgrädden, ta från värmen och låt svalna
till ljummen.
3. Tillsätt chokladen i den ljumma grädden, rör om tills den smält och
krämen är blank och slät.
4. Vispa samman resten av grädden och creme fraichen till lagom tjock
konsistens, smeten ska nätt och jämt droppa från vispen.
5. Krossa snabbkaffet till fint pulver. Sikta ner i chokladkrämen tillsammans
med kakaopulver. Vänd ner i gräddsmeten under omrörning,
rör till slät konsistens.
6. Bred ut fyllningen ovanpå mandelbottnen i springformen
(med bakpapper runt kanterna)
7. Täck tårtan med plastfilm och ställ in i kylen minst 10 timmar.
Perfekt att göra tårtan dagen innan den ska serveras.
Den håller flera dagar i kylen och går också bra att frysa.
Vad god den ser ut! testar hela tiden nya recept på smarriga chokladkakor/tårtor :)
SvaraRaderaOh, vad gott! Jag älskar allt med choklad! :)
SvaraRaderaHa en toppen lördag!
kram
//Lana