onsdag 19 februari 2014

Jill`s Lchf-frallor

Har länge tänkt baka de här frallorna då jag läst så
många positiva omdömen om dem.
Idag blev bakningen av.......och wow vilka goda frallor det blev!
Till och med maken som är skeptisk till lchf-bröd,
 gillade frallorna.
Receptet är från bloggen Jills Mat
Lägger in receptet här för att lätt hitta det nästa gång jag 
vill ha frallor.



JILL`S  LCHF-FRALLOR

6 stycken

ugnsvärme 175 grader

2 ägg 
50 g smör
2 dl Rysk yoghurt  (minst 10% fetthalt)
0,75 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
ev vallmofrön att strö över

1. Vispa ihop ägg och halvsmält smör, yoghurt, salt och bakpulver.
2. Blanda ihop mandelmjöl, pofiber och fiberhusk.
3. Blanda ner allt i äggvispet och rör ihop.
4. Låt stå i ca 5 - 10 minuter så att fiberhusk och pofiber hinner
     absorbera vätskan så smeten blir fast.
5. Rulla ut till 6 stycken bullar som läggs på bakpapperklädd plåt.
6. Strössla ev över vallmo
7. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 - 20 minuter
     eller tills de fått fin färg.





söndag 16 februari 2014

Fläskpannkaka (lchf)

Nu har jag testat ett recept på lchf-fläskpannkaka
som är väldigt gott. Receptet hittade jag här på
Min vana trogen har jag ändrat lite i receptet,
främst för att få pannkakan att så mycket som 
möjligt likna familjens favorit-fläskpannkaka.
Det lyckades då även maken tyckte den var god
och väldigt lik vår vanliga fläskpannkakan.



FLÄSKPANNKAKA       lchf

4 portioner

8 ägg
2 msk fiberhusk
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk salt
5 dl grädde
4 dl vatten
2 pkt bacon


1. Lägg ugnen på 200 grader
2. Vispa upp äggen.
3. Blanda ihop fiberhusk, kokosnötsmjöl, bakpulver och salt.
4. Blanda försiktigt ner lite i taget av blandningen, under kraftig
     vispning, i äggvispet. Vispa så det inte blir några klumpar.
5. Häll sedan i grädde och vatten under kraftig vispning.
     (Går bra att ta mjölk istället för grädde och vatten.)
6. Skär baconet i bitar.
7. Vispa upp smeten och häll den i en stor, smord ugnsform.
8. Lägg baconbitarna ovanpå smeten i formen.
9. Grädda i 200 grader, mitt i ugnen, i 25 - 30 minuter.






lördag 15 februari 2014

Leverbiffar (lchf)

Jag tycker att leverbiffar är mycket goda, men tyvärr
blir det ändå inte ofta jag serverar den maträtten.
Förra helgen gjorde jag äntligen slag i saken och köpte en 
bit fin ungnötslever som jag malde och blandade med blandfärs.
Finns många olika recept på leverbiffar ute på nätet och
min färsblandning blev ett plock från flera olika.
Slutresultatet blev hur som helst riktigt goda biffar.
Blev en rätt stor sats med biffar men det är perfekt att 
frysa in biffar för en framtida middag.



LEVERBIFFAR      lchf

ca 10-12 portioner


800 g ungnötslever
800 g blandfärs
2 gula lökar
ansjovisfilèr, (1 liten burk ca 50 g)
2 stora ägg
ca 0,5 - 1 dl grädde
ca 1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
smör att steka i

1. Putsa levern från alla hinnor och ådror, skär i småbitar
2. Mal eller mixa levern.
3. Skala löken och riv den fint.
4. Mosa ansjovisfilèrna (utan spad)
5. Blanda ihop malda levern, köttfärsen, lök och ansjovis.
6. Blanda ner äggen och sedan grädde till en ganska lös smet.
7. Salta och peppra, stek en provbiff och använd ev ansjovisspadet 
     om det behövs mer smak.
8. Klicka ut smeten med sked och stek platta biffar på medelvärme.


GOD SÅS till biffarna

5 dl grädde
1 buljongtärning
1 msk soja
1 msk kalvfond

Blanda allt till såsen och låt småkoka ihop ca 1/2 timme så 
såsen tjocknar.






söndag 9 februari 2014

Chokladmousse (lchf)

Idag ville jag bjuda på en liten efterrätt efter middagen
och i en av Birgitta Höglunds kokböcker hittade jag ett
recept som såg lovande ut.
Chokladmoussen blev riktigt god och den var dessutom snabblagad.
 Jag använde en mörk choklad med skogsbärssmak. 
Den här moussen kommer jag att servera flera gånger
och nästa gång ska jag testa en choklad med apelsinsmak.
Mycket gott, det behövdes absolut ingen sötning alls.



CHOKLADMOUSSE        lchf

4 portioner

50 g mörk choklad 70%, valfri smak
1 äggula
1,5 dl grädde

Grädde till garnering.

1. Smält chokladen i en kastrull på mycket svag värme.
2. Rör ner äggulan i den smälta chokladen, blanda ordentligt
     så smeten blir slät.
3. Vispa grädden, inte alltför hårt.
4. Blanda ner en sked av grädden i chokladen och rör ordentligt.
5. Vänd så ner chokladsmeten i grädden.
6. Fyll upp i moccakoppar eller i små glas.
7. Spritsa lite vispad grädde ovanpå och dekorera ev med hallon.
8. Ställ in i kylen någon timme innan servering


Tips från Birgitta i boken:
Moussen håller sig upp till en vecka i kylen om den förvaras 
i en plastburk.
Den kan då läggas upp vackert med hjälp av en sked doppad
i varmt vatten eller spritsas ner i ett glas genom en 
spritspåse.