söndag 24 november 2013

Grovt kryddbröd med lingon (lchf)

Idag har jag bakat ännu ett riktigt gott bröd ur 
Mariann`s receptbok "Baka matbröd med LCHF"
Har precis njutit av en god macka till kaffet
och brödet är verkligen luftigt, fint och välsmakande.




GROVT KRYDDBRÖD MED LINGON      lchf

1 formbröd

50 g smör
stora eller 10 små ägg
1 dl kesella, 10%
1 dl färska eller frysta lingon
3 msk kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl linfrö
1 dl fibrex, flingor
0,5 dl pofiber
1,5 msk malda brödkryddor
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
ev kumminfrön att strö över

1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Smält smöret.
3. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, ca 3 min med elvisp.
4. Tillsätt smör samt kesella och blanda väl.
5. Rör ner lingonen. (Frysta lingon ska inte tinas.)
6. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt.
7. Klä en brödform, 1 1/2 liter, med bakplåtspapper och fördela smeten
     jämnt i formen.
8. Strö ev kumminfrö över och grädda i ugnen tills brödet har fått fin färg,
     i ca 50 minuter
9. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk.








lördag 16 november 2013

Grova Tekakor lchf

Idag blev jag så sugen på att testa något nytt recept
på lchf-bröd. I Mariann`s bok "Baka matbröd med LCHF"
hittade jag det här receptet så det var bara att sätta
igång och baka.
Resultatet blev riktigt goda och smarriga tekakor.
Kommer definitivt att baka de här bröden fler gånger.
Mycket snabba och lättbakade.




GROVA TEKAKOR       lchf

6 tekakor

5 ägg
1,5 dl vispgrädde (jag använde gräddfil)
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
0,5 dl fibrex, flingor
0,5 dl fibrex, strömalt eller mixat
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
0,5 msk malda brödkryddor (färdig kryddblandning)
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 190 grader
2. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, ca 3 minuter med elvisp.
3. Tillsätt grädden och blanda väl.
4. Rör ihop resten av ingredienserna och blanda ner dem i
     smeten ordentligt.
5. Låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter.
6. Lägg ut 6 klickar glest på plåt med bakplåtspapper.
7. Forma dem med baksidan av en blöt sked till runda bröd,
     drygt 1 cm höga.
8. Grädda bröden i ugnen i ca 20 minuter, i mitten av ugnen
     och låt dem sedan svalna på galler under bakduk.





lördag 2 november 2013

Lyckans kaka (glutenfri)

Receptet till den här mycket goda kakan fick jag
av en arbetskompis i Finland, för mer än trettio år sedan.
Hon var glutenintolerant och brukade ofta baka denna
sockerkaka. Kakan har en härlig konsistens och nästan 
smälter i munnen. Dessutom bättre än en vanlig sockerkaka
eftersom den inte innehåller gluten.





LYCKANS KAKA      glutenfri

ugn: 175 grader

3 ägg
250 g socker
250 g potatismjöl
3/4 tsk bakpulver
250 g smör, smält


1. Spänn bakpapper i botten på en springform, 24 cm, smörj formen.
2. Vispa ägg och socker  vitt och pösigt.
3. Blanda potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggvispet. 
     Vispa försiktigt så allt blandas.
4. Rör i det smälta smöret och blanda försiktigt.
5. Häll ner smeten i springformen och ställ in den på nedersta falsen
     i 175 grader och grädda i 45 - 50 minuter.
6. Låt svalna och vänd upp kakan på ett fat.