måndag 31 december 2012

Rosépepparbiffar lchf

Här kommer ännu ett riktigt gott recept ur Åse´s
nya bok "Viktminskning med LCHF"
Vi njöt av de goda biffarna igår till middag.
Servera biffarna med en god rosépepparsås 
och valfritt tillbehör.
Jag ändrade från originalreceptet genom att ta blandfärs 
istället för nötfärs och så minskade jag ner på fiberhusken.
Upplever att det lätt blir en slemmig konsistens med för mycket
fiberhusk i köttfärsrätter. Här räckte det gott och väl
med knappt 1/2 msk av fiberhusken.


ROSÉPEPPARBIFFAR    lchf

4 portioner

600 g blandfärs
1/2 dl grädde
1 lök
1 msk kalvfond
knappt 1/2 msk fiberhusk
1 ägg
3/4 msk mortlad, krossad rosépeppar
1 tsk salt

1. Riv löken.
2. Blanda sedan alla ingredienser utom fiberhusken.
3. Strö fiberhusken över smeten och blanda väl.
4. Forma 8 biffar och stek i smör.


ROSÉPEPPARSÅS

3 dl grädde
1 msk soja
2 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
1 msk mortlad/krossad rosépeppar

1. Koka upp grädden med övriga ingredienser.
2. Låt småputtra på svag värme några minuter.
3. Smaka av med salt.




söndag 30 december 2012

Het korvgryta lchf

Förra veckan fick jag den nya kokboken jag beställde,
nämligen Åse Falkman Fredrikson´s "Viktminskning med LCHF".
Många smaskiga och fina recept, har redan hunnit testa några.
Här kommer receptet på en riktigt god korvgryta som
blev mycket uppskattad när jag serverade den.
Ugnsrostade grönsaker var jättegott tillsammans med korvgrytan.


HET KORVGRYTA      lchf

4 portioner

4 chorizokorvar eller andra korvar
1 paket bacon
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
3 dl krossade tomater
1 dl grädde
1 dl créme fraiche
1 msk soja
2 tsk sambal oelek
salt
svartpeppar


1. Skär ner lök och bacon och skiva korven i slantar
     och stek en stund tillsammans i smör.
2. Häll i krossade tomater, grädde, créme fraiche och kryddor
     och låt allt puttra i ca 10 minuter på låg värme.




lördag 29 december 2012

Ugnsrostade grönsaker lchf

Grönsaker rostade i ugn är ett superbra tillbehör till
olika kött- och fiskrätter. Lätt att variera efter
tycke och smak, eller vad som finns i kylen för tillfället.
Enkelt och mycket gott.



UGNSROSTADE GRÖNSAKER     lchf

ugn 225 grader

3 paprikor, gärna olika färger
1 zucchini
2 tomater
1 kålrabbi
1 rödlök
2 chalottenlökar
1 liten solovitlök, hackad
1 tsk salt
svartpeppar
Roasted Garlic & Pepper, (Santa Maria)
olivolja

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Kärna ur paprikorna och skär i stora bitar.
     Skala kålrabbin och skär i stora tärningar.
     Ansa resten av grönsakerna och skär i stora bitar.
3. Lägg grönsakerna i en stor ugnsform, krydda och 
     ringla olivolja över.
4. Stek mitt i ugnen ca 20 - 30 minuter.
     Rör om efter halva tiden.


Andra grönsaker som säkert är goda att rosta är blomkål, fänkol, 
broccoli, purjolök och aubergine.
Kryddningen är också enkel att variera beroende på
tycke och smak.




söndag 23 december 2012

GOD JUL

Nu är all mat inför julhelgen klar och står och 
väntar i kylen. Skinka, köttbullar, kålrotslåda,
sillar, lax, rödbetssallad osv...
Igår bakade jag pepparkakor och en 
så mycket mer bakverk behövs inte hos oss:)
Nu ska vi bara njuta av en lugn och skön julhelg!


julkort lånat från nätet


ÖNSKAR ALLA ER SOM
TITTAR IN HÄR

EN RIKTIGT
GOD JUL 




fredag 21 december 2012

Nöt- och Mandelkex lchf

Vi har gjort det till en tradition att njuta av en 
god ostbricka på julaftonskvällen.
Nu har jag bakat kex som kommer att bli perfekta 
att servera tillsammans med god ost. 
Kexen blev riktigt spröda och goda.
Receptet jag utgick från finns i Anna Hallén´s
receptbok "LCHF-Husmanskost".



NÖT- och MANDELKEX      lchf

1 plåt

ugn 175 grader ca 15 min
ugn 75 grader   ca 1 tim

3 ägg
0,75 dl hasselnötsmjöl
0,75 dl mandelmjöl
0,6 dl hackade solrosfrön
0,4 dl krossat linfrö
1 msk skalade sesamfrön
2 msk kokosflingor
1 tsk bakpulver
2 krm salt


1. Vispa upp äggen i en bunke.
2. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i de uppvispade äggen.
3. Bred ut smeten på bakpapperklädd plåt. Bred ut tunt på 
     hela plåten.
4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter,
     tills kexen fått fin färg.
5. Ta ut plåten och skär kexen i lagom stora bitar.
6. Sänk ugnsvärmen till 75 grader och ställ in plåten igen
    och torka kexen ca 1 timme med ugnsluckan på glänt.

Jag skar ut 30 stycken kex från plåten.


söndag 16 december 2012

Julköttbullar lchf

Idag har jag stekt köttbullarna till julmiddagen.
Så bra att göra färdigt i förväg och bara värma när de
ska serveras. Jag tycker att köttbullar blir saftiga och goda 
med enbart fläskfärs och så har jag använt lite "juliga" kryddor
som smaksättning. Köttbullarna blev riktigt kryddiga och goda.



JULKÖTTBULLAR        lchf

ca 55-60 stycken

800 g fläskfärs
1 riven gul lök
1 ägg + 2 äggulor
1,5 dl grädde
100 g riven ost
1,5 tsk salt
1 tsk ingefära
1 msk fransk senap
3 krm svartpeppar
1 tsk kryddpeppar
smör till stekning

1. Riv löken och blanda med ägg, grädde, riven ost och 
     kryddorna i en bunke.
2. Rör sist ner köttfärsen och blanda väl.
3. Forma köttbullar. Lättare om man blöter händerna i 
     kallt vatten emellanåt.
4. Smält smöret i stekpanna och stek i några omgångar.
    Torka ur pannan och ta nytt smör mellan varje stekomgång.




söndag 9 december 2012

Finsk Kålrotslåda lchf

Nu börjar det bli dags att tänka på julmaten och något 
jag vill ha på julbordet är Kålrotslåda.
Förra året hittade jag en superfin lchf-variant av lådan 
hos "Fisken Svea" och den ska jag göra i år också.
Jag väljer att grädda kålrotslådan i 3 mindre formar,
en av lådorna går åt på julbordet, de två andra fryser jag
in för kommande behov. 
Den här kålrotslådan tycker jag är godare än den vanliga
med en massa skorpmjöl i smeten, dessutom är den 
nyttigare och det är inte fy skam.
På vårt julbord finns det en blandning av finsk och 
svensk julmat, vi tar det vi tycker är godast från
två håll:)



FINSK KÅLROTSLÅDA        lchf

ca 1 kg kålrot (800 g skalad och tärnad)
vatten och salt

2 dl grädde
2 ägg
0,5 dl pofiber
3 msk smält smör
salt, vitpeppar

lite pofiber att strö över
lite smör att hyvla över

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Ansa kålroten, skala och tärna den och koka den mjuk i 
     lättsaltat vatten.
2. Häll bort vattnet och mixa kålroten.
3. Tillsätt grädde, ägg, pofiber och smält smör.
     Rör ihop och smaka av med salt och vitpeppar.
4. Fyll massan i smord form (formar) och strö lite pofiber
     på ytan. Hyvla lite smör över för fin färg.
5. Grädda i 175 grader ca 30 - 45 minuter, tills färgen är fin.



söndag 2 december 2012

Kokosäppelkaka lchf

Hade lite äpplen som behövde göras något med innan
de blev för gamla och resultatet blev en riktigt saftig och god 
äppelkaka.
Receptet är hämtat från en mattidning och jag har bytt ut mjöl
och socker till lite nyttigare ingredienser.
Alla i familjen har mumsat på kakan med god aptit:)



KOKOSÄPPELKAKA      lchf

ugn 175 grader
smör och kokosflingor till formen, 24 cm,


ca 600 g äpplen

3 dl kokosflingor
1 dl hasselnötsmjöl
2 msk kokosnötsmjöl (Aman Prana)
1 dl Stevia Strö + 10 droppar Stevia Sweet
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
150 g mjukt smör
3 ägg
1 dl filmjölk el yoghurt

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Spänn bakpapper i botten på en springform, 24 cm,
    smöra och beströ med kokosflingor.
3. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär äppelhalvorna
     i tunna klyftor och lägg i botten på formen.
4. Häll alla torra ingredienser i en bunke och blanda väl.
5. Tillsätt det mjuka smöret, äggen och filmjölken och vispa
     ihop till en jämn smet. Bred ut smeten över äpplena i formen.
6. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
7. Låt svalna i formen.
8. Förvara kakan i kylen.

Gott att servera glass eller vispad grädde till.