söndag 25 november 2012

Fröknäcke lchf

Det går att hitta hur många recept som helst på nätet
när man letar på fröknäcke.
Jag har plockat ingredienser från flera olika recept till mitt 
knäckebröd och det är så gott, riktigt beroendeframkallande!
Har bakat det några gånger nu och det blir alltid slut med 
rekordfart:) Fantastiskt gott med bregott och ost!

Vill man så går det bra att torka brödet efter gräddningen,
på låg värme med ugnsluckan på glänt, men jag brukar inte 
göra det då brödet blir hårt och sprött ändå.



FRÖKNÄCKE        lchf

1 plåt

75 g solrosfrön
25 g pumpafrön
30 g linfrön
30 g sesamfrön
2 tsk chiafrön
1 tsk psylliumfrön
0,5 tsk salt
2 msk fiberhusk
2,5 dl vatten
lite flingsalt att strö över

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Häll på vattnet, rör ihop och låt stå någon minut.
3. Bred ut smeten på en bakpapperklädd plåt, går bra 
     att bre med baksidan av en matsked.
4. Skär ut rutor med en kniv innan gräddningen.
5. Strö på lite flingsalt.
6. Grädda i 175 grader ca 60 minuter.

Förvara brödet torrt.



söndag 18 november 2012

Kycklinggryta lchf

Igår till middag gjorde jag en kycklinggryta som var riktigt god.
Receptet har jag hittat på någon mat-sida på nätet för länge sedan,
och ändrat lite bland ingredienserna. En enkel och snabblagad gryta.
Jag serverade grytan tillsammans med blomkålsris och sallad,
en mycket god kombination.



KYCKLINGGRYTA      lchf

4 - 5 kycklingfiléer
2 paprikor
1 purjolök
olivolja 
1 burk kokosmjölk
1 burk creme fraiche
3 msk kycklingfond
1 tsk - valfri mängd röd currypasta

1. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och bryn i olja.
2. Strimla purjon och paprikorna och låt fräsa med en stund.
3. Tillsätt övriga ingredienser och låt småputtra ca 10 - 15 minuter
    Med currypastan väljer du själv hur het du vill ha grytan.




torsdag 8 november 2012

Köttfärsgryta lchf

Alla i familjen älskar kålpudding men det är ingen
maträtt man ställer sig och gör när man kommer hem 
från jobbet på sena eftermiddagen. 
Idag gjorde jag istället en köttfärsgryta som är snudd på
lika god som en kålpudding, men mycket snabblagad.
Receptet har jag hittat på kokaihop.se och sedan ändrat 
och förstorat lite. 
Den här grytan kommer att återfinnas på vårt
middagsbord ganska ofta för den är väldigt god:))



KÖTTFÄRSGRYTA       lchf

6 portioner

800 g blandfärs
2 gula lökar, hackade
1 paket bacon, strimlat
smör att steka i
600 g strimlad vitkål
3 - 4 dl grädde
2 dl creme fraiche
1,5 msk soja
1,5 msk dijonsenap
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
1 msk kalvfond


1. Fräs bacon och lök i en gryta. Tillsätt köttfärsen och låt brynas.
2. Tillsätt den strimlade vitkålen och låt fräsa med några minuter.
3. Blanda i grädde, creme fraiche, salt, peppar, soja, senap och kalvfond.
     Rör om och lägg på locket.
4. Låt sjuda på svag värme ca 25 minuter, rör om då och då.

Servera tillsammans med lingon och en god sallad och kanske potatis
till den som vill ha.  Ät och njut!!!!!






lördag 3 november 2012

Lchf bröd

Det här brödet har jag bakat två gånger de senaste
två veckorna och det är så gott.
Jag utgick från ett recept jag hittade på 
Mat & Hälsa:s FB-sida och sedan ändrade jag lite
och la till en del ingredienser.
Vill man inte ha hela frön i brödet går det 
säkert bra att finhacka pumpafrön och solrosfrön.
Brödet har blivit en stor favorit för mig och dottern.



LCHF BRÖD

1 limpa

6 ägg
250 g keso
1 dl hasselnötsmjöl
2 dl mandelmjöl
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl sesamfrön
2 tsk chiafrön
2 tsk hela psylliumfrön
1 tsk salt
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en brödform med bakpapper.
3. Vispa ihop ägg och keso.
4. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i äggvispet.
5. Blanda allt väl och häll ner smeten i brödformen.
6. Låt smeten stå och svälla ca 10 minuter.
7. Grädda på nedersta falsen i 175 grader i ca 75 - 80 minuter.
8. Låt svalna under bakduk.