söndag 28 oktober 2012

Kvarktårta med äpple

Det här är ett gammalt finskt recept på en mycket 
god och välsmakande äppeltårta-kaka.
Den blir riktigt krämig och fin.



KVARKTÅRTA med ÄPPLE

Botten:
100 g smör
3/4 dl socker
1 ägg
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl

Fyllning: 
3 äpplen (eller 4 konserverade päron)

Fyllning på ytan:
1 burk kvarg
1 burk smetana
2 ägg
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker


Sätt ugnen på 200 grader

1. Rör smör och socker vitt och pösigt.
2. Tillsätt ägget och sist vetemjölet blandat med bakpulver.
3. Tryck ut degen på bottnen och kanterna av en smord och 
     bröad springform, 24 cm.
4. Fyll hela ytan med äppelklyftor (eller päronklyftor)
5. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen till en jämn
     massa och häll smeten ovanpå frukten.
6. Grädda kakan på nedersta falsen i ugnen på 200 grader ca 45 minuter.
7. Låt svalna.

Går mycket bra att baka kakan dagen innan den ska serveras.




söndag 21 oktober 2012

Zucchini och Kålrabbigratäng lchf

Det är ingen hemlighet att jag har en förkärlek för 
krämiga gratänger, dessutom är det enkelt att variera
nästan hur som helst och alla i familjen får i sig grönsaker.
Kålrabbin har blivit en riktig favorit bland grönsaker,
den är mild och god och kan användas både som rå och tillagad.
Den här gratängen åt vi till middag igår och den var riktigt
krämig och god.
Till gratängen serverade jag kall kassler, sallad och
potatis till de som ville ha.



ZUCCHINI- och KÅLRABBIGRATÄNG       lchf

1 zucchini  ca 350 g
1 kålrabbi
100 g purjolök
1 chalottenlök
1 solovitlök
100 g riven halloumiost
2,5 dl grädde
1 burk gourmet creme fraiche med rostad vitlök, timjan
1 burk smetana
salt, svartpeppar
Roasted Garlic & Pepper ( Santa Maria)

Sätt ugnen på 200 grader

1. Riv zucchinin grovt och lägg rivet i en handduk och vrid ur.
     ( annars blir gratängen för blaskig)
2. Skala kålrabbin och riv den grovt.
3. Riv halloumiosten grovt.
4. Hacka vitlöken, skär purjon och chalottenlöken i strimlor och
     fräs all lök på medelvärme tills den mjuknar.
5. Blanda lökfräset, de rivna grönsakerna och osten i en smord ugnsform.
6. Värm creme fraiche, smetana och grädde i en kastrull och krydda.
7. Häll den varma såsen över grönsakerna i formen och grädda i nedre
     delen av ugnen i 200 grader  ca 50 - 60 minuter.
8. Servera med valfria tillbehör.






lördag 20 oktober 2012

Chokladtårta lchf

Till fredagsmys blev det en smarrig chokladtårta
som jag inte bakat på bortåt 25 år. Kul ibland att plocka 
fram urgamla recept:))
Nu ändrade jag bara pyttelite i receptet och vips så var den
lchf-anpassad. Jag skriver in ordinarie ingredienser 
inom parentes ifall någon vill baka den med vanligt 
mjöl och socker.
Det är en jättegod kaka, inte alls tung och kompakt,
utan den nästan smälter i munnen.
Supergott att servera vispad grädde och hallon
tillsammans med tårtan.
Vi åt av tårtan på fredagkväll efter att den stått i kylen några
timmar så att glasyren stelnat lite.
Idag är den lika god med den skillnaden att glasyren 
stelnat och blivit fastare efter en natt i kylen.
Den går alltså bra att baka dagen innan den ska 
serveras bara den förvaras i kylen.



CHOKLADTÅRTA        lchf

125 g smör
3/4 dl Stevia Strö   (1,5 dl strösocker)
3 äggulor
3 äggvitor
125 g mörk choklad  70%
2 msk starkt kaffe
1/2 dl mald mandel eller mandelmjöl
2 msk kokosnötsmjöl  ( 1 dl vetemjöl)

GLASYR:
125 g mörk choklad  70%
50 g smör

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa äggvitorna till hårt skum och ställ kallt.
2. Rör smör och sötning mjukt och pösigt.
3. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med
     kaffet i en kastrull på svag värme. Rör försiktigt i äggulorna.
4. Blanda ner chokladblandningen i smörvispet och fortsätt vispa
    några minuter med elvisp tills blandningen är fluffig och porös.
5. Blanda mandelmjölet och kokosnötsmjölet och rör försiktigt ner
     blandningen i smeten.
6. Till sist vänds de hårt vispade vitorna försiktigt ner i smeten.
7. Spänn ett bakpapper i botten på en springform, 24 cm, och smöra 
     formen.
8. Bred ut smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 minuter,
     i nedre delen av ugnen.
9. Låt kakan svalna.

Glasyren:
1. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med
     smöret i en kastrull på svag värme.
2. Bred glasyren över kakan när den svalnat.

Tårtan går mycket bra att baka en dag i förväg.
Servera med vispgrädde eller glass och valfria bär eller frukt.





söndag 7 oktober 2012

Fruns goda äppelkaka

Igår svängde jag ihop en äppelkaka igen, den här gången 
en högst vanlig sådan enligt makens önskan:) 
Jag letade i min enorma, gamla receptsamling och hittade 
ett recept på en riktigt saftig och god äppelkaka.
Den blev mycket uppskattad av maken och sonen
och nu är kakfatet tomt:))
Kakan är god som den är till kaffet eller 
som efterrätt med vaniljsås till.



FRUNS GODA ÄPPELKAKA


150 g smör
150 g socker
2 ägg
1 dl grädde
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
3 äpplen


1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Rör smör och socker vitt och pösigt
3. Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje.
4. Rör i grädden
5. Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel
     Rör ner allt i ägg/smör smeten. Blanda väl.
6. Bred ut smeten i smord och bröad springform, 24 cm.
7. Skala äpplen, skär i klyftor och stick ner dem tätt i kaksmeten.
8. Grädda kakan på nedersta falsen i 175 grader ca 40 - 45 minuter.