lördag 29 september 2012

Äppelpaj lchf

Äpplen finns det ju gott om nu på hösten i de flesta trädgårdar.
Det är inte ofta jag äter äpple men eftersom jag gillar att 
baka så blir det en äppelkaka nu och då.
Igår letade jag fram ett urgammalt recept som jag fick
för mer än 30 år sedan och fixade till det lite med
lchf-pajbotten. Jag använde samma botten som till
Citron- och Lakritspajen.
Den här äppelpajen bakas med fördel
dagen innan den ska serveras. Jag åt av pajen igår
och den var helt OK men helt klart var den 
saftigare och godare idag efter en natt i kylen.
Passade också samtidigt på att testa  Kokossocker
(Renée Voltaire) och det gav pajen en aning kolasmak, 
riktigt gott.



ÄPPELPAJ     lchf

Pajbotten:
125 g smör
2 ägg
1/2 msk kokossocker
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk chiafrön

Äppelfyllning:
3 - 4 äpplen
100 g smör
1,5 msk kokossocker
2 tsk kanel
1/2 tsk vaniljpulver
2 ägg

Sätt ugnen på 175 grader.

Pajbotten:
1. Smält smöret.
2. Vispa ägg och kokossocker pösigt.
3. Häll det smälta smöret i äggsmeten.
4. Blanda alla torra ingredienser och rör ner det i smeten.
5. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter.
6. Picka degen med en gaffel.

Äppelfyllning:
1. Låt smöret bli mjukt och rör det sedan pösigt tillsammans med 
     kokossocker, kanel och vaniljpulver.
2. Rör i äggen och till sist äpplena som rivits grovt med skal.
     (Ta bara bort kärnhusen) Rör massan kraftigt.
3. Häll äppelsmeten i pajformen och bred ut den.
     Tryck ner kanten på pajdegen så den är i jämnhöjd med 
     äppelfyllningen så bränns inte kanterna så lätt.
4. Grädda pajen på nedersta falsen i 175 grader ca 40 minuter.
5. Låt svalna, gärna över natten.


Servera pajen med vaniljvisp:

3 dl grädde
1/2 - 1 msk kokossocker
1/2 tsk vaniljpulver
2 äggulor

Vispa grädden tillsammans med kokossocker och vaniljpulver
tills den blir trögflytande. Tillsätt äggulorna och fortsätt vispa 
till önskad konsistens.





onsdag 26 september 2012

Ost och kycklingpaj lchf

För några dagar sedan gjorde jag den här milda och goda pajen.
Receptet är från en gammal recepttidning från Finland.
Jag har gjort lite justeringar i receptet och lchf-anpassat 
pajbotten som jag för övrigt blev riktigt nöjd med 
den här gången.
Gott att servera en fräsch grönsallad till.



OST OCH KYCKLINGPAJ        lchf

Botten:
2 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk chiafrön
2 msk fibrex
0,5 tsk bakpulver
1 tsk örtagårdskrydda (Kryddhuset)
75 gr smör, rumsvarmt
1 ägg 
2 msk vatten

Fyllning:
ca 400 g färdigstekta kycklingfileér
100 g purjolök, strimlad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 paprikor, olika färger, strimlade
100 g riven ost

Äggstanning:
3 ägg
200 g Cream Cheese, vitlök och örter
1 dl grädde
1 tsk örtagårdskrydda  (Kryddhuset)
salt 
svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Botten:
1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
2. Blanda ner det mjuka smöret, ägg och vatten.
     Arbeta ihop till en deg och tryck ut den i en pajform,
     ca 27 cm i diameter, på botten och kanter.
3. Nagga den med en gaffel och låt stå i kylen 1/2 timme.
4. Förgrädda sedan pajbottnen i 200 grader, på nedersta 
    ugnsfalsen i ca 8 - 9 minuter.

Fyllningen:
1. Strimla den kluvna och sköljda purjolöken och skär vitlöken fint.
     Strimla paprikorna. Fräs grönsakerna i smör i en stekpanna 
     tills de mjuknar.
2. Bred ut hälften av de frästa grönsakerna  på den förgräddade
     pajbottnen och lägg därefter på den rivna osten.
3. Skär upp de färdigstekta kycklingfileérna i gaffelbitar tvärs över
    köttfibrerna och fördela jämt över pajen.
4. Strö resten av grönsaksfräset över kycklingbitarna.
5. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen, smaka av och häll
     äggstanningen över pajen.
6. Grädda pajen på nedre falsen i 200 grader ca 30 minuter.
7. Låt pajen stå och svalna lite ca 10 minuter och servera den
     sedan med en god sallad.







lördag 22 september 2012

Lakrits- och citronpaj lchf

Förra helgen köpte jag lakritspulver på Panduro och har 
gått och klurat på vad jag skulle hitta på för att testa pulvret.
Idag gjorde jag slag i saken och bakade en paj som blev helt
suveränt god, även dottern som inte gillar lakrits åt en stor bit:)
Jag utgick från receptet på Citron- och Limepajen,
ändrade och lade till lite och resultatet blev över förväntan.
Det var svårt att sluta äta:)) Vill man ha lite starkare lakritssmak
kan man öka till 2 tsk lakritspulver.



LAKRITS- OCH CITRONPAJ          lchf

Pajbotten:
125 g smör
2 ägg
2 msk Stevia Strö
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk chiafrön

Fyllning:
3 ägg
2 msk Stevia Strö
2 dl smetana
50 g Philadelfiaost
rivet skal av 1 citron
1 msk citronsaft
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 tsk lakritspulver
2 tsk Supersalta Flakes (Kryddhuset)

Sätt ugnen på 175 grader.

Pajbotten:
1. Smält smöret.
2. Vispa ägg och sötning pösigt.
3. Häll i det smälta smöret i äggsmeten.
4. Blanda kokosnötsmjöl, bakpulver, chiafrön, vaniljpulver och rör ner
     det i smeten.
5. Spänn bakpapper i botten på en springform, 24 cm i diameter.
6. Tryck ut degen i formen och en bit uppför kanten.

Fyllning:
1. Vispa ägg och sötning pösigt.
2. Blanda i smetana, philadelfiaost, citronskal och saft, vaniljpulver, 
     lakritspulver och salmiak-flakes. Vispa lite så allt blandas bra.
3. Häll fyllningen i pajskalet.
4. Ställ in formen på nedersta falsen i ugnen på 175 grader.
5. Grädda i 30 minuter tills fyllningen fått fin färg
6. Låt svalna.




söndag 9 september 2012

Tacogratäng med blomkål och kålrabbi, lchf

Mina ofta återkommande middagsgratänger blir lite olika 
beroende på vad jag råkar ha i kylen för tillfället.
Den här gratängen blev jättegod och räckte till 4 portioner
och 2 matlådor. Visst jobbar jag i ett skolkök men har ändå
egen mat med de flesta dagar eftersom skolmaten inte är
särskilt lchf-anpassad:))



TACOGRATÄNG med BLOMKÅL och KÅLRABBI    lchf

1 liten blomkål
1 kålrabbi

1 gul lök
1 paprika
1 liten solovitlök
500 g blandfärs
tacokrydda
smör till stekning

200 g Philadelfiaost "Sweet Chili"
ca 3 dl grädde
ca 2 dl creme fraiche
himalayasalt
vitlökspeppar
svartpeppar

riven ost att strö ovanpå


1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär blomkålen i tunna skivor och den skalade kålrabbin i stavar.
3. Lägg hälften av blomkålen och kålrabbin i botten på en ugnsäker form.
4. Fräs köttfärsen i en stekpanna och tillsätt hackad lök, vitlök och finskuren
    paprika och fräs så grönsakerna mjuknar, smaksätt med tacokrydda.
5. Fördela köttfärs/grönsaksfräset över blomkålen och kålrabbin i formen.
6. Lägg resten av blomkålen och kålrabbin ovanpå köttfärsen.
7. Blanda Philadelfiaost, grädde och creme fraiche i en tjockbottnad kastrull
     och koka upp, smaksätt med kryddorna.
8. Häll såsen över grönsakerna i formen och strö riven ost över.
9. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 55 - 60 minuter.

Servera med en god grönsallad.




lördag 8 september 2012

Amerikansk Morotskaka

Eftersom halva min familj inte äter enbart lchf och dessutom 
inte är särskilt förtjusta i mandelmjöl, så bakar jag helt vanliga 
kakor ibland också:))
Bakade den här kakan förra helgen och den är fantastiskt
saftig och god, trots att den är alldeles för söt för mig som 
inte är van att äta socker.
Receptet har jag fått av en jobbkompis som i sin tur fått
det av en vän från USA. 
Kakan gjorde total succé här, fruktansvärt god, nästan som en tårta.


AMERIKANSK MOROTSKAKA

3 ägg
2,5 dl rapsolja
3,5 dl vetemjöl
3,5 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk salt
0,5 liter fint rivna morötter
2 dl hasselnötter, grovt hackade
1 dl russin, blötlagda

GLASYR
200 g florsocker
1 litet paket Philadelfiaost, 200 g
0,5 dl smält smör

1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Spänn bakpapper på botten i en springform, 24 cm i diameter,
     smörj och bröa formen.
3. Vispa ägg och olja pösigt.
4. Blanda ihop vetemjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, kanel och salt
     i en bunke. Rör ner blandningen i äggvispet.
5. Blanda till sist ner de rivna morötterna, hackade hasselnötter och
     de blötlagda russinen i smeten.
6. Häll smeten i den smorda formen och grädda på nedersta falsen i
     160 grader i 60 minuter.
7. Låt kakan svalna.

Glasyren:
1. Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bred över den 
    avsvalnade kakan. 

(Jag tog bara halva mängden florsocker i glasyren)





söndag 2 september 2012

Skinkstek med pepparsås, lchf

Under vardagarna vill jag att det ska gå snabbt med matlagningen,
kanske för att jag jobbar med mat hela dagarna:)
Då vill jag inte stå flera timmar i köket när jag kommer hem 
från jobbet och är trött.
På helgen däremot är det kul med matlagning och då
kan det ofta bli något som tar tid att göra, som tex en god stek.
Idag njöt vi av en saftig och god skinkstek, serverad med en god
pepparsås, broccoli, sallad och potatis till de som ville ha sådan.
Numera gör jag alltid min skinkstek utifrån tips från Jimmie,
med "Världens bästa matblogg" för då blir den bara så 
otroligt saftig och delikat. 
Kika in hos honom så får du tips och recept hur man lyckas 
med en stek.


SKINKSTEK med PEPPARSÅS     lchf

Titta in hos Jimmie för recept på steken.
Istället för kokosfett har jag än så länge använt 
smör att bryna steken i.

PEPPARSÅS
1 ask Cantadou, 4-peppar
2 - 3 dl grädde
salt
svartpeppar 
soja
oxfond

Blanda Cantadou-ost och grädde i tjockbottnad kastrull och koka upp,
smaksätt med lite soja, oxfond, salt och svartpeppar.

Såsen är snabb och enkel och så god till den saftiga steken.