onsdag 27 juni 2012

Ansjovisrulle lchf

Här kommer receptet på den smaskiga Ansjovisrullen
 jag hade på midsommarbordet. 
Originalreceptet hittade jag i min gamla receptsamling.
Enligt önskemål från familjen har jag 
hunnit göra den en gång till sedan midsommar och 
då passade jag på att justera receptet lite.
Den här goda Ansjovisrullen kommer att serveras många gånger 
framöver här hos oss.
En perfekt rätt att servera på ett buffé-bord då den går bra att göra i förväg.
Gott som en liten kvällsrätt eller till lunch.
Det går bra att frysa in rullen och grädda den halvtinad tills osten smält
och rullen är genomvarm.



ANSJOVISRULLE     lchf

3 ägg
50 g smör
3 dl grädde
2 dl mjölk
3 msk kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
spad från ansjovisen

FYLLNING
25 g smör
2 skivade gula lökar
1 burk ansjovisfiléer, (125 g) hackade
1 dl hackad färsk persilja
1 dl hackad gräslök
2 - 3 dl riven ost
1 dl riven ost till gratinering

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smöra  bakplåtspapper och klä in botten och kanter på en långpanna.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Vispa upp äggen, häll ner smöret och vispa en stund till.
5. Blanda i mjölk, grädde och spadet från ansjovisburken.
6. Blanda ihop kokosnötsmjöl, fiberhusk, bakpulver, 
     salt och peppar i en bunke.
7. Blanda ner i äggsmeten och vispa den slät.
8. Häll smeten i den bakpapperklädda långpannan och 
     grädda i 200 grader i 20 minuter.
9. Lägg ett bakplåtspapper över omeletten och vänd på alltihop.
     Dra av det övre pappret.

Fyllningen
1. Värm smör i en stekpanna och stek löken mjuk.
2. Fördela den stekta löken, hackad ansjovis, persilja, gräslök 
     och 2 - 3 dl riven ost över omeletten.
3. Rulla ihop från långsidan och strö ca 1 dl riven ost över rullen.
4. Innan servering: Ställ in ansjovisrullen i ugnen och gratinera
     tills osten smält och rullen är varm.





måndag 25 juni 2012

Skärgårdssill

Det är kul att göra egna sill-inläggningar, snabbt och gott.
I år till midsommarbordet gjorde jag två olika sorters inläggningar,
Vitlökssill, som jag gjort tidigare och ny för i år var den goda 
Skärgårdsillen
Det är lätt att dubbla receptet ifall det är många som ska äta.



SKÄRGÅRDSSILL

ca 5 port

1 burk 5-minuters inläggningssill (420g)
1 dl majonnäs
1,5 dl gräddfil
0,5 dl finskuren gräslök
0,5 dl finskuren dill
1 burk röd stenbitsrom (80g)
0,5 msk färskpressad citronsaft
0,5 krm salt
0,5 krm vitpeppar

1. Blanda alla ingredienser utom sillen i en bunke.
2. Häll av spadet och skär sillen i sneda bitar ifall den är hel.
     Blanda sillbitarna med röran.
3. Lägg sillröran i en väl rengjord glasburk och sätt på ett lock.
     Låt stå i kylen 1 - 2 dygn före servering.




söndag 24 juni 2012

Mandelkaka med päron lchf

Först ut av recepten från midsommaren får bli den saftiga och goda Mandelkakan. Det är väl en tolkningsfråga ifall den kan kallas lchf-kaka eftersom den innehåller päron. Jag håller inte så stenhårt på att undvika frukt när det gäller bakning, eftersom man bara äter en liten bit och det blir väldigt lite frukt per portion. Receptet hittade jag i en tidning och bytte ut socker och mjöl till lite nyttigare grejer:) Hur som helst blev kakan mycket uppskattad både av de som äter lchf och de som inte gör det!
Midsommaren till ära dekorerade jag kakan med små söta violer som också är ätliga.
Jag hällde i en skvätt rödvin när jag fräste päronklyftorna, det kan man lämna bort ifall man vill, men gott blev det.



MANDELKAKA med PÄRON       lchf

3 päron
25 g smör
1 msk Stevia Strö (Ica)
(ev. en skvätt rödvin)
200 g rumsvarmt osaltat smör
2 msk Stevia Strö
3 ägg
1/2 dl grädde
3 dl mandelmjöl
3 msk kokosnötsmjöl
1 msk bakpulver
2 tsk malen kardemumma

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Spänn bakpapper i botten på en springform, 22 cm i diameter, 
     smörj och bröa med pofiber.
3. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor.
4. Smält 25 g smör i en stekpanna.
    Tillsätt 1 msk Stevia Strö och päronklyftorna.
    Fräs dem ca 10 minuter under omrörning, 
    tills de blir gyllene och börjar mjukna.
    (Häll ev på en skvätt rödvin som får koka in i päronklyftorna 
     de sista minuterna.) Dra åt sidan och låt svalna.
5. Vispa 200 g mjukt smör med sötningen, vitt och pösigt.
     Vispa ner ett ägg i taget och ha sist i grädden.
6. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i smeten.
7. Bred ut smeten i formen och fördela päronklyftorna ovanpå.
    Tryck ner dem bara lite.
8. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 35 minuter.
9. Låt kakan svalna helt.

Pudra ev över lite sukrin-melis vid serveringen och dekorera med ätbara blommor.




lördag 23 juni 2012

Glad midsommar

Här har det varit sparsamt med inlägg den senaste tiden,
 mest beroende på vår härliga semestervecka i Småland
 och intensivt trädgårdsjobb när vi kom hem igen:) 
Igår hade vi en skön midsommaraftons dag med god mat och trevlig gemenskap.
Då gjorde jag en hel del nya rätter som blev riktigt smarriga och goda.

En jättegod Ansjovisrulle, silltårta och en sillinläggning
var nya för året.
Recept kommer så fort jag hinner. 
De rätterna kan man bjuda på när som helst under sommaren.
Särskilt Ansjovisrullen var supergod.

Till desserten hade jag komponerat ihop en god mandelkaka och en smaskig Jordgubbsmousse tårta, som vi njöt av tillsammans med jordgubbar.
Recept kommer snart.

Nu önskar jag er alla som tittar in en fortsatt skön midsommarhelg!


fredag 8 juni 2012

Kanel och kardemummakaka lchf

En smaskig kaka att njuta av till helgen är inte helt fel:))
Det här receptet är ur boken "Baka med LCHF"
Vi har provsmakat lite och kakan är riktigt god.



KANEL OCH KARDEMUMMAKAKA   lchf

Kaka
100 g osaltat smör
4 ägg
3 msk sukrin melis + ca 10 droppar Stevia Sweet (Ica)
1 dl vispgrädde
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 msk malen kardemumma
2 tsk bakpulver

Fyllning
50 g osaltat smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kanel
2 msk sukrin melis + 5 droppar Stevia Sweet

Garnering
mandelspån


Kaka
1. Smält smöret
2. Vispa ägg och sötning pösigt.
     Blanda ner smöret och grädden i äggsmeten.
3. Blanda alla övriga ingredienser i en skål och rör ner dem i smeten.

Fyllning
1. Smält smöret i en kastrull, blanda resterande ingredienser
     och rör ner i det smälta smöret. Blanda väl.


4. Klä en avlång sockerkaksform på 1,5 liter med bakplåtspapper.
5. Häll hälften av smeten i formen och sprid ut fyllningen ovanpå.
    Täck med resten av smeten.
6. Strö mandelspån över och tryck till dem lite lätt.
7. Grädda i 175 grader ca 30 minuter
    Känn med en sticka att kakan är torr.



   

onsdag 6 juni 2012

Rättikagratäng lchf

Den här gratängen har jag gjort några gånger, 
även som ersättning för Janssons Frestelse och den är mycket god.
Den har förekommit på många olika bloggar i lite olika varianter.
För några dagar sedan serverade jag gratängen
 tillsammans med sallad och stekt Kabanosse.



RÄTTIKAGRATÄNG

4 - 6 port

ca 800 g rättika
2 stora schalottenlökar
4 - 5 dl grädde
salt
mandelmjöl
hyvlat smör

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och strimla rättikan. Förväll den i lättsaltat vatten ca 10 minuter.
     Häll bort kokvattnet.
     OBS! Ånga av rättikan väl så gratängen inte blir vattnig.
3. Skiva schalottenlök och varva rättika och lök i en ugnsform,  salta lite.
4. Häll grädden över, strö på mandelmjöl (eller pofiber) 
     och hyvla lite smör över.
5. Grädda i 200 grader i ca 45 - 50 minuter.



lördag 2 juni 2012

Bärpaj lchf

Igår gjorde jag en riktigt god bärpaj. 
Receptet jag utgick från finns i "Baka med Lchf".
Eftersom jag använde frysta bär ändrade jag lite i receptet.
Det går säkert bra att använda vilka bär man vill, 
men jag råkade ha hallon och björnbär i frysen 
och därför blev det de bären i pajen.
Jag serverade lite vispad grädde till,
 men pajen är god bara som den är
 om man inte vill ha grädde.
Ska testa pajen med lite olika bär i sommar.
Mycket smaskig!



BÄRPAJ     lchf

Pajbotten:
125 g osaltat smör
2 ägg
1/2 dl Stevia Strö (Ica)
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl fibrex
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver


Fyllning:
4 ägg
knappt 1/2 dl Stevia Strö
1/2 tsk vaniljpulver
300 g philadelfiaost (cream cheese)
ca 3 dl hallon
ca 1 - 2 dl björnbär

Sätt ugnen på 175 grader

Pajbotten
1. Smält smöret. Vispa ägg och sötning pösigt.
    Häll i det smälta smöret.
2. Blanda kokosnötsmjöl och fibrex med bakpulver 
    och vaniljpulver i en skål. Häll ner blandningen i äggsmeten
    och arbeta ihop degen.
3. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter.


Fyllningen:
1. Vispa ihop ägg, sötning och philadelfiaost.
2. Häll ner blandningen i pajskalet och fördela bären ovanpå.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 35 - 40 minuter.
4. Låt svalna och servera ev. med vispad grädde.


Tips: Använder man färska bär kan man minska äggmängden i fyllningen till 2 stycken och även minska tiden i ugnen till 30 minuter. Fyllningen behöver inte stanna helt i ugnen, den stelnar lite när den svalnar.