fredag 25 maj 2012

Kokosmuffins med hallon lchf

Igår gjorde jag de här goda muffinsen för andra gången 
och ändrade lite från originalreceptet.
De är mycket smaskiga, väl värda att baka.



KOKOSMUFFINS med HALLON      lchf

12 stycken

3 stora ägg
1/2 dl Stevia Strö (Ica)
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl bakepro
1 dl kokosnötmjöl
1 dl kokosflingor
2 tsk bakpulver
100 g smör
1/2 dl grädde
Hallon


1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa äggen med sötningen så det blir pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
4. Smält smöret och blanda med grädden.
5. Blanda ner  smöret/grädden i äggsmeten och 
    rör sist ner de torra ingredienserna.
6. Fördela smeten i 12 muffinsformar på en muffinsplåt.
    Tryck ner några hallon i varje muffins.
7. Grädda i 200 grader i ca 12 - 14 minuter.


Låt svalna och njut sedan av de goda muffinsarna.
Receptet hittade jag här.


torsdag 17 maj 2012

Chokladkladdkaka lchf

Det här måste vara den ultimata kladdkakan,
den är bara så helt sanslöst goooood!
Har bakat den vid två tillfällen de senaste veckorna.
Först gjorde jag den när en av tjejerna på jobbet fyllde år
och då bakade jag den kvällen innan så den stod i kylen över natten.
Då blir den lite fastare i konsistensen när den stelnar.
Den var fantastiskt god och smakade som tryffel!
I söndags gjorde jag den på förmiddagen och vi njöt av den på eftermiddagen, då var konsistensen mjuk och len, som chokladmousse, något av det godaste jag ätit!!
Bara smeten är så ljuvligt god att man får skärpa sig för att det ska bli något kvar att grädda:)))
Receptet har jag hittat här.

Kakan vi njöt av på jobbet, som stått inne i kylen över natten, 
det var som att äta tryffel, supergott!



CHOKLADKLADDKAKA   lchf

200g choklad  70%  (Fazer dessertchoklad)
200 g smör
1 dl Stevia Strö
1 tsk vaniljpulver
4 ägg

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Smält smör och choklad på låg värme i tjockbottnad kastrull.
3. Vispa ägg, sötning och vaniljpulver riktigt fluffigt.
4. Häll ner chokladsmeten i äggsmeten under vispning 
     och fortsätt vispa en stund.
5. Häll smeten i springform, 24 cm, och grädda i 200 g i 6 - 7 min.
6. Låt kallna i formen och ställ kallt.
7. Servera med vispad grädde och bär.

Ät och njuuuuuut!

Ett litet tips:
Gör du kakan för att servera den dagen efter så är det bra att spänna ett bakpapper i botten på springformen, då går det att flytta över kakan på ett fat. Serverar du kakan samma dag den bakas behövs inget bakpapper i botten på formen då det ändå inte går att flytta över kakan från springformsbotten eftersom den är så mjuk och lös.




tisdag 15 maj 2012

Kycklinggratäng med choritzo och champinjoner lchf

Helgens söndagsmiddagen blev en smarrig Kycklinggratäng.
Jag utgick från ett recept jag hittade på Lana`s fina blogg.
Mitt recept räcker till 5 personer + 2 matlådor.
Mycket gott!



KYCKLINGGRATÄNG med CHORITZO och CHAMPINJONER   lchf

8 kycklingfileér
salt, peppar
2 choritzokorvar
1 schalottenlök
200 g färska champinjoner
smör till stekning
4 dl grädde
2 dl creme fraiche
3 msk soja
2-3 tsk hackad chili (Findus fryst)
3 msk örtkryddor provencalé (Findus fryst)
salt, peppar

1. Stek kycklingfileér i smör i stekpanna, salta och peppra 
    och efterstek färdigt i ugnen, 200 grader ca 20 minuter.
2. Skär de färdigstekta kycklingfileérna i mindre bitar och
    lägg dem i en ugnsform.
3. Skär choritson i små bitar, skiva löken och champinjonerna.
     Stek upp choritzon, löken och champinjonerna i stekpannan och fördela 
     över kycklingen i formen.
4. Blanda grädde och creme fraiche i en kastrull, koka upp och
    blanda ner hackad chili, örtkryddor och soja. Smaka av till önskad styrka 
    och tillsätt ev salt och svartpeppar.
5. Häll såsen över kycklingen och gratinera i 225 grader ugn
    ca 20 minuter.

Jag serverade den goda gratängen med Blomkålsris och en fräsch sallad.
Den här gången gjorde jag blomkålsriset lite annorlunda.
Jag hackade 1 gul lök och skivade 250 g champinjoner som jag stekte i en stor stekpanna innan jag blandade i den rivna blomkålen och stekte i ca 10 minuter till. Smaksatte med lite kycklingfond, salt och svartpeppar. Mycket, mycket gott!



lördag 12 maj 2012

Krämig Broccoligratäng med skinka lchf

Alla i familjen älskar broccoligratäng så därför är det en
 ofta återkommande rätt på middagsbordet.
Innehållet i gratängen brukar variera lite allt efter 
vad som finns i kylen för tillfället.
Dagens gratäng blev suveränt god, så därför måste jag få 
med den här på bloggen för annars är det lätt att glömma 
vad jag använde för ingredienser:))
Testade en ny smaksatt creme fraiche som var riktigt god.

Lite tips: När jag använder broccoli i gratäng 
tar jag med hela stocken också.
Jag halverar den och skär den i tunna skivor innan den förvälls.
När jag serverar kokta broccolibuketter som grönsak 
så spar jag stockarna i folie i kylen och använder dem 
till nästa broccoligratäng. Stockarna håller sig fina ett bra tag i kylen.



KRÄMIG BROCCOLIGRATÄNG med skinka    lchf

2 stånd broccoli + 2 extra broccolistockar
1/2 röd paprika
ca 10 cm purjolök
ca 200 g strimlad skinka
lite chiliflingor
1 burk creme fraiche med vårlök, vitlök och svartpeppar. (2 dl)
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
salt, grovmalen svartpeppar, vitlökspulver
lite riven ost

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela broccolin i små buketter och skär stockarna i tunna skivor.
3. Förväll broccolin och låt den sedan rinna av i durkslag.
4.  Strimla purjon och skär paprikan i små bitar och fräs i smör i stekpanna.
5. Fräs därefter upp den strimlade skinkan några minuter och blanda ner 
    purjo/paprikafräset. Strö över lite chiliflingor.
6. Fördela hälften av den förvällda broccolin i en stor ugnsäker form,
    bred ut skink/lök/paprikafräset ovanpå och täck med resten av broccolin.
7. Blanda creme fraiche och grädde i en kastrull och koka upp såsen.
    Smaka av med salt, grovmalen svartpeppar och vitlökspulver.
8. Häll såsen över broccolin och toppa med lite riven ost.
9. Gratinera i 200 grader i ca 30 minuter.

Servera med en god sallad.



fredag 11 maj 2012

Valnöt Brownies lchf

Jag älskar att vara ute i trädgården och jag älskar att baka ...........
så när regnet vräker ner, vad gör jag då?????
Jo, jag bakar, och det var precis vad som hände igår.
Det regnade ordentligt när jag kom hem från jobbet
så jag började med att leta efter ett nytt recept som jag kunde testa.
Hittade ett recept på brownies som lät gott 
och det gjorde jag om till ett lchf-recept.
Resultatet blev riktigt smarrigt och gott,
och efter en natt i kylen var kakan fortfarande
jättegod idag.



VALNÖT-BROWNIES   lchf

16 bitar

100 g smör
100 g choklad 70%
2 ägg
0,75 dl Stevia Strö (Ica)
0,5 tsk vaniljpulver
2 dl finhackade valnötter
2 msk kokosnötsmjöl

GLASYR
100 g mörk choklad 70%
1 dl vispgrädde
1/2 msk honung
25 g rumsvarmt smör

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Blanda de hackade valnöttern med kokosnötsmjölet i en bunke.
3. Smält smör och choklad i en tjockbottnad kastrull på svag värme.
4. Vispa ägg, sötning och vaniljpulver riktigt fluffigt.
5. Häll ner smör/chokladblandningen lite i taget i äggvispet 
    medan du fortsätter vispa.
6. Blanda ner hackade nötter och kokosnötsmjöl-blandningen i smeten
    och blanda väl.
7. Klä en form, ca 20 x 20, med bakpapper och pensla med olja.
8. Häll smeten i formen och bred ut jämt.
9. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter.
10. Låt svalna i formen

Glasyren:
1. Smält chokladen i grädden i en tjockbottnad kastrull på svag värme,
    rör om hela tiden.
2. Ta kastrullen från värmen och blanda ner honung och smör.
3. Rör till en slät smet.
4. Häll glasyren över den avsvalnade kakan (i formen) 
    och ställ in i kylen ca 1 timme.
5. Skär kakan i bitar.

Ät och njut!
Mycket chokladsmak, så det är säkert gott att servera lite vispad grädde till.



söndag 6 maj 2012

Äppelkaka med vaniljvisp lchf

Det var så länge sedan jag bakat äppelkaka 
och igår blev jag så sugen på att testa en lchf-variant.
Nu när det blir sommar måste man bara få äppelkaka:))
På vinst och förlust ville jag testa att röra smör och sötning 
och sedan vispa i äggen, har inte sett något sådant lchf-recept så
jag hade ingen aning om ifall det skulle lyckas.
Det blir ju inte riktigt samma konsistens på smör/sötning/ägg-vispet,
som när man använder vanligt socker och därför var jag osäker 
på resultatet ända tills jag kunde smaka av kakan.
Det lyckades!!!!........kakan var riktigt saftig och god!
Smakade lite av den så fort den svalnat och så ställde jag 
in den i kylen över natten och idag kunde vi konstatera 
att den är lika krämig, saftig och god fortfarande.
Den här äppelkakan kommer jag att bjuda på många gånger i sommar!
Supergott med eget vaniljvisp till!!



ÄPPELKAKA med VANILJVISP    lchf

150 g osaltat smör
0,5 dl Stevia Strö (Ica)
4 stora ägg
rivet skal av 1 citron
3 dl mandelmjöl
2 msk kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 äpple
kanel
flagad mandel

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Låt smöret mjukna (kör det 1 min på upptining i micron)
     och rör det vitt och fluffigt tillsammans med sötningen.
3. Vispa i ett ägg i taget och visa kraftigt mellan varje ägg.
     Blanda ner rivna citronskalet.
4. Blanda alla torra ingredienser och rör ner det i smeten.
5. Spänn bakpapper i botten på en springform, 22 cm i diameter,
    smöra och bröa med pofiber.
6. Bred ut smeten i formen.Skär äpplet i tunna klyftor och placera 
     ut dem ovanpå kaksmeten.
7. Strö på kanel och flagad mandel.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader  i 45 minuter.
9. Låt svalna i formen.



VANILJVISP   lchf

3 dl grädde
1 msk Stevia Strö
1 tsk vaniljpulver
2 äggulor

1. Vispa grädden tillsammans med sötning och vaniljpulver 
     tills den blir trögflytande.
2. Blanda i äggulorna och fortsätt vispa till önskad konsistens.


Servera tillsammans med äppelkakan och njut!




fredag 4 maj 2012

Goda Lchf-mackor

Undrar om det går att få för många brödrecept??.......
nej, jag tror inte det!!
Det här brödet hittade jag hos Lchf recept
och det måste så klart testas!
Ändrade bara lite i receptet.
Det blev riktigt gott och dessutom mättande 
eftersom det innehåller mycket smör.
Helt klart ett bröd jag kommer att baka flera gånger:)



GODA LCHF-MACKOR

200 g smör
5 ägg
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk krossade linfrön
1 tsk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret.
3. Vispa upp äggen ordentligt.
4. Blanda alla torra ingredienser för sig i en skål.
5. Häll ner det smälta smöret i äggvispet och vispa under tiden.
6. Rör ner de torra ingredienserna i ägg/smörsmeten och blanda väl.
    Låt smeten svälla några minuter.
7. Häll sedan ut smeten på en bakpapperklädd plåt 
    och bred ut till ca 1 cm tjockt bröd, 22 x 32 cm.
8. Grädda brödet 12 minuter i 200 grader.
9. Låt svalna och skär i biter.

    Jag skar mitt bröd i 10 bitar.



tisdag 1 maj 2012

Fransk Chokladtårta med valnötter lchf

Älskar du choklad så är den här kalastårtan definitivt något för dig!
Carl von Linné kallade choklad för "Gudarnas föda" 
och visst är man frestad att hålla med:))
Nu ska man kanske inte äta tårta alltför ofta, 
men det finns tillfällen när man vill lyxa till det lite!
Så låt dig frestas av den här läckra tårtan.......och njut!!



FRANSK CHOKLADTÅRTA MED VALNÖTTER   lchf

1 dl vatten
2 tsk frystorkat kaffe
250 g mörk choklad  70%
250 g osaltat smör
1 dl Stevia Strö (Ica), (i originalreceptet 2,5 dl socker)
100 g valnötter, (mal hälften och finhacka andra hälften)
1 krm bakpulver
5 ägg

GLASYR:
0,75 dl Stevia Strö, (i originalreceptet 2,5 dl socker)
1 dl vatten
175 g mörk choklad 70%
1/2 tsk valnötsolja eller olivolja

    Sätt ugnen på 175 grader.
1. Blanda vatten och kaffepulver i en tjockbottnad kastrull och värm.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i. 
    OBS! ha kastrullen på svag värme.
    Rör tills chokladen smält.
3. Tillsätt smöret, lite i taget, omväxlande med sötningen.
    Rör under tiden så att allt blandas.  Ta sedan kastrullen från värmen.
4. Blanda de malda och hackade valnötterna med bakpulvret 
    och rör ner i chokladsmeten.
5. Vispa upp äggen lätt och tillsätt dem lite i taget under omrörning.
6. Spänn bakpapper i botten på en springform, (24 cm
    olja och bröa med pofiber.
7. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader 
    i nedre delen av ugnen i 1 timme.
8. Ta ut kakan och låt den kallna i formen.
9. Låt kakan stå kallt.

Glasyren:
1. Blanda sötning och vatten i en tjockbottnad kastrull.
2. Värm det under omrörning tills det nätt och jämt kokar.
3. Ta kastrullen från värmen.
4. Smält chokladen på svag värme och rör ner lite i taget i sockerlagen.
5. Ställ kastrullen på plattan och låt smeten småsjuda, inte koka, 
    någon minut så den blir slät och fin.
6. Ta kastrullen från värmen och rör ner lite olja.
7. Rör tills  glasyren svalnat lite och blivit tjock men bredbar.
8. Bred försiktigt ut glasyren över tårtan. 
9. Låt stelna.

Servera gärna med lättvispad grädde och lite bär!

Tårtan är en ren njutning!!!!