torsdag 21 juli 2011

Ricottamousse lchf

Ibland kommer godissuget och då gäller det att fixa till något gott :)
Några i familjen blev sugna på glass nu i kväll
 och eftersom det inte fanns någon sådan i frysen fick jag lösa det på annat sätt!
Som tur var hade jag en ask med Ricottaost i kylen
 och  resultatet blev riktigt smaskigt!
Den här moussen är perfekt som efterrätt också!


RICOTTAMOUSSE

Vispa 3 dl vispgrädde med lite florsocker och vaniljsocker.
(Byter man ut sockret mot sukrin
och tar vaniljpulver istället för vaniljsocker blir det LCHF.)
Blanda i en burk Ricottaost, 250 g, och vispa lite till.
Blanda i önskad mängd grovhackad mörk choklad.
Portionera i 4  skålar och dekorera med valfria bär.

Ikväll hittade jag några jordgubbar, som mognat trots regnet,
att dekorera med.

Nu har vi mumsat i oss godiset, för det var verkligen gott:))
Hädanefter kommer jag att se till att det alltid finns en ask med Ricottaost i kylen, man vet aldrig när godissuget slår till:)

lördag 16 juli 2011

Kanelkaka med äppelmos


Nu och då letar jag i mina urgamla receptsamlingar,
för det mesta hittar jag någon "pärla".
Receptet till den här saftiga och goda kakan plockade jag fram häromdagen,
passade perfekt eftersom jag råkade ha äppelmos i kylen.
Med äppelmos i smeten blir kakan bara saftigare om den får stå någon dag.
Har du ett mycket sött äppelmos kan du minska sockret i kaksmeten.


KANELKAKA med äppelmos

150 g smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
3 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker
2 dl äppelmos

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en rund kakform.
3. Rör smör och socker vitt och pösigt.
4. Tillsätt äggen ett i sänder och fortsätt vispa mellan varje ägg.
5. Blanda ihop de torra ingredienserna
    och rör ner tillsammans med äppelmoset.
6. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen,
    ca 55 - 60 min, tills kakan släpper formen.


onsdag 13 juli 2011

God limpa i lergryta


Nu har min gamla lergryta, som legat oanvänd i många år,
kommit till heders igen.
Igår bakade jag en limpa i lergrytan och den blev jättegod.
Det är sällan jag äter bröd men nu var jag ju tvungen
 att smaka en brödskiva för att få reda på om brödet blev gott. 
Jag tror att min lergryta kommer att bli flitigt använd till bröd från och med nu:)
Brödet får man passa på att baka en dag när man är ledig eftersom det tar rätt många timmar innan brödet är klart.  Arbetsinsatsen är ganska snabb och enkel men sedan ska brödet stå och jäsa i flera timmar och gräddningen tar två timmar. Men slutresultatet är en stor, god och saftig limpa.
Det här brödet ska gräddas i en lergryta.



LERGRYTELIMPA

50 g jäst
4 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 dl ljus sirap
7 dl fint rågmjöl
8 dl vetemjöl

Blötlägg lergrytan i vatten, minst 15 min.
Smula ner jästen i ljummet vatten och blanda med salt och sirap.
Arbeta in rågmjöl och vetemjöl.
Låt lergrytan rinna av.
Smörj hela insidan,även locket, med olja,
och pudra med mjöl så att brödet inte fastnar.
Klicka i degen i grytan, sätt på locket och jäs i 4 timmar.
Sätt in grytan, med locket på, i kall ugn och sätt ugnen på 150 grader.
Grädda 2 timmar.
Ta sedan ut brödet ur grytan och låt svalna under bakduk.



lördag 2 juli 2011

Karamellmousse tårta

Här kommer receptet på min midsommartårta.
Den innehåller inga vanliga tårtbottnar men den är mycket smarrig och god.
Det var strykande åtgång på tårtan på midsommarafton, den blev en succè direkt!
Eftersom det var midsommar så använde jag bara jordgubbar men den blir garanterat lika god med vilka bär och frukter man än väljer att använda.
Moussen gör man dagen innan tårtan ska serveras.
Bottnen kan med fördel också göras dagen innan,
då går det snabbt att montera ihop tårtan innan den ska serveras.




KARAMELLMOUSSE TÅRTA

Karamellmoussen:
300 g vit choklad
2 gelatinblad
3/4 dl socker
2 dl vispgrädde
2,5 dl kesella (10%)

Botten:
100 g smör
16 digestivekex

Garnering:
2 dl vispgrädde
rivet skal av 1 lime
bär och frukt, tex hallon, jordgubbar, mango, kiwi, osv......

1. Mousse: Lägg gelantinbladen i kallt vatten.
     Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
2.  Smält sockret i en stekpanna.
      Rör inte om medan det smälter utan vicka i stället
      pannan lite fram och tillbaka.
      Häll på grädden när sockret blivit gyllenbrunt.
3.  Låt småkoka och rör runt med en träslev
      så att sockret smälter igen.
4.  Ta stekpannan från värmen,
      krama vattnet ur de blötlagda gelatinbladen och
      rör ner dem i grädd-sockerblandningen.
5.  Häll den varma vätskan över den hackade chokladen.
      Rör tills chokladen smält.
      Blanda ner kesellan.
6.  Ställ smeten i kylen tills den kallnat,
      helst över natten.

7. Botten: Smält smöret.
      Smula digestivekexen (använd en plastpåse och en kavel)
      Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop.
8.  Klä en rund form med löstagbar kant,(ca 24 cm) med plastfolie.
      Tryck ut massan på bottnen i formen.
      Ställ i kylen några timmar, gärna över natten.

9. Före servering: Lossa kanten från formen
      och ta försiktigt upp bottnen.
      Dra bort plasten och lägg bottnen på ett fat.
10.Vispa upp moussesmeten med en elvisp, ca 5 min, till en mousse.
      Bred moussen över tårtbottnen,
      Ställ in i kylen, under tiden du vispar grädden 
      och blandar i det rivna limeskalet.
11. Spritsa grädden runtom och på tårtan.
      Dekorera  med valfria frukter och bär.
      Garnera ev med hyvlad vit choklad och citronmeliss.


                      Ät och njut!!!!